Menu

A nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja

A Békevilágtanács elnöksége 1978. július 13-i moszkvai ülésszakának javaslatára augusztus 6-át, a hirosimai atombomba-támadás évfordulóját A NUKLEÁRIS FEGYVEREK BETILTÁSÁÉRT FOLYÓ HARC VILÁGNAPJÁvá nyilvánította. E napon arra emlékszik a világ, hogy 1945. augusztus 6-án dobták le Hirosimára az amerikaiak az első atombombát.

A világ első atomtámadásában becslések szerint 140 ezren vesztették életüket azonnal vagy néhány hónap leforgása alatt az akkor körülbelül 350 ezer lelket számláló japán városban, a robbanás körzetében 1,2 kilométeres sugarú körben minden a földdel vált egyenlővé. A hirosimai emlékművön több mint 242 ezer név szerepel, a sugárfertőzések okozta egészségkárosodás ugyanis a mai napig szedi áldozatait.

1947-ben létrehozták a Nemzetközi Atomenergia Bizottságot, amelynek a sugárzó anyagok és azok feldolgozásának ellenőrzése a feladata. 1970. március 5-én lépett hatályba az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló Atomsorompó Szerződés. 1996. szeptember 10-én fogadta el az ENSZ Közgyűlése az atomfegyver-kísérletek teljes tilalmáról rendelkező Átfogó Atomcsend Szerződést (CTBT), amelyet Magyarország az elsők között írt alá és ratifikált.  2000-ben az öt nukleáris nagyhatalom nyilatkozatban erősítette meg eltökéltségét, hogy erőfeszítéseket tesz a nukleáris fegyverektől mentes világ megteremtésére. Jelenleg világszerte már több mint háromszáz monitoring állomás figyeli az esetleges robbantásokat.


ugrás az oldal tetejére