Menu

Amerikába utazik Nikola Tesla

Egy belgrádi kiállításon mutatják be Nikola Tesla szerb mérnök-feltaláló szobrát a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia belvárosi galériájában a hónap végéig. A szobor ezután Amerikába utazik.

Nikola Koka Jankovic, az egyik legnagyobb szerb szobrászművész alkotása szeptemberben az Egyesült Államokban lesz látható: Nikola Tesla (1851-1943), a híres villamosmérnök Long Islanden található shorehami laboratóriuma előtt állítják fel halálának 70. évfordulója alkalmából – írta a Vecernje Novosti című szerb lap.

Előtte, a belgrádi kiállításon a szobron túl Momcilo Mosa Todorovic magángyűjtő kollekciójából szerb festők alkotásait, mintegy negyven munkát is bemutatnak Svetlost Teslinog dela (A fénylő Tesla életmű) címen. A Tesla személyisége és munkássága által ihletett festményeket szintén kiállítják New Yorkban, az ENSZ szerb missziójának épületében.

A tárlatot novemberben Torontóban mutatják be, majd onnan Chicagón keresztül visszaviszik az Egyesült Államokba. Az év végén kiállítják Philadelphiában, ahol megemlékeznek arról, hogy 200 éve érkeztek az első szerb emigránsok Amerikába. A New York-i Tesla-szobor másolatát is láthatják az emlékezők Philadelphiában – mondta a belgrádi lapnak Aleksandar Vlajkovic, a szerb kormány diaszpórával foglalkozó irodájának igazgatóhelyettese.

Nikola Tesla horvátországi születésű szerb papi család sarja, villamosmérnök, a váltakozó áramú motor, a transzformátor, a rádió feltalálója, 146 szabadalom fűződik a nevéhez. Budapesten Puskás Tivadarral dolgozott együtt a telefonközpont felállításán, majd Párizsban, 1884-től pedig az Egyesült Államokban dolgozott tovább és New York államban, Shorehamban halt meg, ahol a laboratóriuma is volt.

 

Forrás: MTI


ugrás az oldal tetejére