Menu

Európai feltalálók napja – November 9.

Hedy Lamarr - A feltalálók napja

November kilencedike Európában a Feltalálók Napja, amelyet Hedy Lamarr színész- és feltalálónő születésnapjának tiszteletére tartanak.

Hedy Lamarr hollywoodi filmcsillagból vált feltalálóvá, de korábbi életében semmi sem mutatott arra, hogy híres feltaláló válik belőle. Eva Maria Kiesler néven született Bécsben, a jómódú bécsi bankár, Emil Kiesler és egy budapesti zongorista, Lichwitz Gertrúd lányaként. Az ő nevéhez fűződik a frekvenciaváltású adó-vevő rendszer, amit torpedók irányítására is használtak. Később ez a találmány lett az alapja a bluetooth és wifi hálózatok és más modern kommunikációs rendszerek működésének. Ezt a napot hivatalosan három országban tartják: Németország, Ausztria és Svájc, de számos országban tartanak ilyen ünnepnapot, más-más időpontban.

A találmány megszületésében sok szerepe volt a véletlennek. George Antheil egy 16 darab mechanikus (lyukszalagos) zongorára írt művet akart szinkronizálni és ugyanezen módszerrel oldotta meg a gyors rádiófrekvencia váltások koordinálását az adónál és vevőnél. Mivel a zongorán 88 billentyű van, a torpedóvezérlő találmány megvalósításában is 88 frekvenciát használtak, bár matematikailag több eset is lehetséges lett volna.

A szabadalmat 1942. augusztus 11-én kapták meg. A találmányt felajánlották a haditengerészetnek, de az eljárást csak 1957-ben, a szabadalmi oltalom lejárta után két évvel alkalmazták először. A haditengerészet csak 1985-ben tette hozzáférhetővé a civil alkalmazások számára.

 


ugrás az oldal tetejére