Menu

Nemzetközi Atomenergia Ügynökség XXVII. plenáris ülés

Nemzetközi Atomenergia Ügynökség október 9-én tartja XXVII. plenáris ülését MurmanszkbanNemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 2013. október 9-én tartja XXVII. plenáris ülését Murmanszkban, melynek fő témája az atomfegyverek terjedése elleni globális partneri együttműködés további folytatásának megtárgyalása, illetve a természetvédelemmel kapcsolatos feladatok.

 

Az eseményen részt vesz Japán, az Egyesült Királyság, Olaszország, Németország, Svédország, Norvégia, Finnország, Dánia, az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), illetve az orosz és a nemzetközi média képviselői.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ vagy IAEA, International Atomic Energy Agency) célja a nukleáris energia békés felhasználása és a katonai felhasználás meggátlása. A NAÜ tevékenysége alapvetően három nagy, egymással összefüggő és belső egyen­súlyban lévő területet, ún. pillért ölel fel: a nukleáris energia és más nukleáris technológiák békés célú felhasználásának segítése és támogatása, a nukleáris biztonság erősítése, valamint a nukleáris tevékenység békés jellegének ellenőrzése az ún. biztosítéki rendszer keretében.

1957. július 29-én, mint független szervezet jött létre.


ugrás az oldal tetejére