Menu

Országos Szilárd Leó fizikaverseny

1997-ben Marx György Professzor Úr javaslatára 1998-ban Szilárd Leó születésének 100. évfordulójára országos fizikaversenyt rendeztek: Országos Szilárd Leó Fizikaverseny néven.  A verseny témaköre a nukleáris fizikát ölelte fel.

1998-ban a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány és az Energetikai Szakközépiskola (elődje az Energetikai Szakképzési Intézet) önállóan, míg a következő évtől az Eötvös Loránd Fizikai Társulattal (ELFT) karöltve rendezi meg az Országos Szilárd Leó Fizikaversenyt. A versenyen évenként 65-90 középiskola 300-450 tanulója méri össze tudását. A 2005/2006-os tanévtől határon túli iskolák diákjai is részt vesznek a versenyen.

A Tudományegyetemek 2004-ig az első öt, ill. tíz helyezett tanulót felvételi mentességben részesítették fizikus, fizika tanári szakokra, míg a Budapesti Műszaki Egyetem a fizikus-mérnök szakára felvételi kedvezményt adott. A Művelődési Minisztérium felvette az Országos Szilárd Leó Fizikaversenyt a szakmailag támogatott versenyek listájára, 2004-től már a kiemelt versenyek között szerepel, továbbá a versenyeredmények alapján az iskolákat minősítő mutatók közé is bekerült.

A versenyre I. kategóriában a középiskolák 11-12. osztályos tanulói, míg II. kategóriában az általános és a középiskolák 7-10. osztályos tanulói nevezhetnek. A verseny kétfordulós. Az első forduló írásbeli dolgozatainak megírására a versenyre jelentkező iskolákban kerül sor, melynek időtartama 3 óra. A versenybizottság a II. fordulóra az I. kategóriából maximum 20 tanulót, míg a II. kategóriából maximum 10 tanulót hív be. A II. fordulóban a tanulók elméleti, mérési és számítógépes feladatokat oldanak meg.

A verseny a középiskolás tananyag modern fizikai – elsősorban magfizikai-sugárvédelmi fejezeteinek alkalmazás szintű tudását és környezetvédelmi alapismereteket kér számon.

A verseny 2013-ban április 19-21. között kerül megrendezésre.


ugrás az oldal tetejére