Menu

Erőműfestés

A világ számos táján találhatóak olyan atomerőművek, melyeket művészek „alakítottak át” színes ötleteikkel.

 

1. Tervezte és fotózta: Gerry Hofstetter, Svájc

A svájci atomerőművet Light Art technika segítségével tervezte meg Gerry Hofstetter. Különlegessége, hogy éjszaka változik meg az erőmű külsője, a következő reggel pedig visszaáll eredeti mivoltába. Illetve, a felfelé haladó gőz, a rávetített fény által olyan mintát vesz fel, mint ami az atomerőműre és a mellette lévő kisebb épületre van vetítve.

2. Tervezte és fotózta: Gerry Hofstetter, Svájc

3. Fotózta: Ina Fassbender/Reuters, Németország

Az előző kép másik változata. Fotózta: Kungfuman

Németország egyik atomerőmű-építését és üzembehelyezését lefújták. Majd 1991-ben egy holland befektető megvásárolta a helyet, az addig felépített épületekkel együtt és vidámparkot épített az atomerőmű helyére, úgy, hogy az épületeket meghagyta. Így többek között az egyik hűtőtorony belsejébe körhintát építettek, a külső falát pedig hegyi táj ékesíti. Az Atomenergiainfo galériájában, itt talál még róla képeket.

4. Fotózta: Gregor Röhrig, Dél-Afrika, Soweto

Dél- Afrikában két hűtőtorony van egymás mellett, azonban ezek már nem működnek. Az afrikai erőmű, Orlando legfejlettebb technológiájú erőművének számított. 2010-ben, mikor ott rendezték a labdarugó világbajnokságot lefestették ezt a két tornyot. Az egyik tornyon a FNB (First National Bank) színei és logója látható, a másikon egy sowetoi hagyományt és kultúrát bemutató festmény van. Ma már turisztikai látványosságnak számít.

5. Tervezte és fotózta: Gerry Hofstetter, Svájc

6. Tervezte és fotózta: Gerry Hofstetter, Svájc

7. Tervezte és fotózta: Gerry Hofstetter , Svájc

8. Fotózta: Flat Mike, Dél-Afrika

9. Fotózta: Manureva, Franciaország

1991-ben Franciaországban az atomerőmű tulajdonosai, hogy javítsanak a közvélemény általi megítélésen megkérték a híres festőt Jean-Marie Pierret, hogy fessen egy ökológiai témájú falfestményt az erőműre.

10. Készítette: Pip Shea, Délkelet-Ausztrália

11. Készítette: Pip Shea, Délkelet-Ausztrália

ugrás az oldal tetejére