Menu

Francia atom

Franciaország jelenleg világelső a nukleáris alapú villamosenergia-termelés tekintetében, hiszen 2016-ban a francia áramtermelés közel 75 százalékát atomerőművek állították elő. Az atomenergia klímavédelem szempontjából megkerülhetetlen szerepére kiváló példa az atompárti Franciaország és az atomellenes Németország villamosenergia-termeléshez kötődő kibocsátási adatai.

 

2017. április 26-án este reggel 10 óra körül a francia villamosenergia-termelés 76 százaléka atomenergiából származott, és ennek eredményeként a francia szén-dioxid-kibocsátási érték csak 76 g/kWh volt. Ezzel szemben ugyanebben az időszakban a német villamosenergia-termelés 62 százalékát a szén-, gáz- és olajtüzelésű erőművek biztosították.

Németországban 1 kWh áram termelése 498 g szén-dioxid-kibocsátással járt, közel hétszer annyival többe, mint Franciaországban.

A flamanville-i telephelyen az Areva francia atomipari óriás által, 2007 óta épül az EPR típusú (Európai Nyomottvizes Reaktor) 3. blokk, várhatóan 2018-ban kezdheti meg a villamosenergia-termelést.

Az épülő francia új blokkot, ide kattintva tudja megtekinteni.

ugrás az oldal tetejére