Menu

Klímavédelmi energiafutam

A Nemzetközi Energiaügynökség által 2016 novemberében Londonban publikált World Energy Outlook 2016 című kiadvány első alkalommal vizsgálta nagyon részletesen a párizsi klímavédelmi egyezmény globális energetikára gyakorolt hatását.

 

A kiadvány a hozzáértő szakemberek véleményével egyezően rámutat arra, hogy a globális klímavédelmi harc megnyerése érdekében egyaránt szükség van az atomenergia és a megújuló energiaforrások részarányának növelésére, valamint a fosszilis alapú energiatermelés csökkentésére. A kiadvány „zöld forgatókönyve” (450 Scenario) azt célozza, hogy a globális átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szinthez képest ne emelkedjen 2°C-nál nagyobb mértékben.

A WEO 2016 tanulmány „zöld forgatókönyve” szerint a globális energiaigény 2040-ig a 2014-es szinthez képest csak közel 10 százalékkal fog növekedni,

többek között az energiahatékonyság fejlesztésének köszönhetően. A klímavédelmi célok teljesülése érdekében pedig a 2014. évi 84 százalékos fosszilis részarányt 2040-re 58 százalékra szükséges csökkenteni. Ennek eredményeképpen az energetikához köthető szén-dioxid-kibocsátás az adott 2014. évi 32,2 Gt (100%) mennyiséghez képest 2040-re 18,4 Gt (57%) mennyiségre csökkenthető.

Mindezekre tekintettel a globális klímavédelemi intézkedések csak és kizárólag akkor lesznek sikeresek, ha a klímavédelmi energiafutamot egy sokszínű csapat: a hagyományos atom-, a nap-, a szélenergia, valamint a továbbfejlesztett atomenergia és a szén-dioxid- leválasztás nyeri meg.

ugrás az oldal tetejére