Menu

A nélkülözhetetlen villamos energia

 

A villamos energia használata a mindennapjaink részévé vált, hiszen például a háztartásoknak, az iparnak, a közlekedésnek folyamatosan áramra van szüksége.

 

Így ma már elképzelhetetlen lenne az élet áram nélkül. Ugyanakkor azt is fontos szem előtt tartani, hogy a villamos energia folyamatos biztosítása érdekében meg kell tudni termelni azt.  A szél- és a napenergia segítséget nyújthat az igények kielégítésében, de ezek az időjárás-függőségük miatt nem mindig állnak rendelkezésre, azaz nem tudnak folyamatosan villamos energiát termelni. A másik lehetőség szén- és gázerőművek használata, de ezek üzemelésük közben szén-dioxidot bocsátanak ki és jelentős, már kimutatható egészségügyi következményekkel is járnak.

A globális klímaváltozás hatásait már most is érzékelhetjük, ezért a jövőben ez még inkább jelentős veszélyeket hordozhat az egész bolygóra nézve. Ennek érdekében különösen fontos olyan villamosenergia-termelő erőművek alkalmazása, amely a klímabarát áramtermelést teszik lehetővé.

Ma már a szakemberek és a szervezetek is egyetértenek abban, hogy a globális klímavédelmi céljaink elérése érdekben az atomenergia és a megújuló energiaforrások alkalmazására egyaránt szükség van.

Ezek nélkül egyáltalán nem lehet érdemben fellépni a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében.

Éppen ezért az atomenergia és a megújuló energiaforrások a villamosenergia-termelés, a klímavédelem, az ellátásbiztonság, valamint a versenyképesség szolgálatában állnak már jelenleg is, de ez a szerepük a jövőben még inkább növekszik majd.

ugrás az oldal tetejére