Menu

A rántottáról és az energiamixről másfél percben

Hogyan függ össze a rántotta és az energiapolitika? A kérdésre egyszerűbb a válasz, mint gondolnánk.

 

Ha csak egy tojást tartunk a kezünkben, abból még nem lesz rántotta. Ugyanígy, ha csak egy energiaforrásunk van, azzal nem lehet „jóllakni”, többféle kell, hogy legyen energiánk reggel, délben és este, vagy akár éjszaka is. Ehhez kell az energiamix, tudják – ahogy a tojást is felverjük a rántottához. Kicsit komolyabbra fordítva a szót:

A szakemberek a világ minden táján egyetértenek abban, hogy nem szabad kizárólag egyfajta energiatermelési módra alapozni egy ország villamos energiatermelését.

Különösen igaz ez a megújuló energiaforrások nagymértékű alkalmazására, hiszen mi történik, ha nem süt a nap, vagy nem fúj a szél? Ezek az erőművek ekkor nem képesek villamos energiát termelni, ezért a 100 százalékos megújulós részarány elérése egyáltalán nem reális lehetőség egyetlen ország számára sem. Az emelkedő villamosenergia-árak elkerülése érdekében pedig olyan erőművek építésére van szükség, amelyek a teljes üzemidejük alatt versenyképes áron képesek megtermelni a villamos energiát.

Éppen ezért a hozzáértő szakértők úgy gondolják, hogy a versenyképességi, ellátásbiztonsági és klímavédelmi célok elérése érdekében egy optimális energiamix elérése az egyetlen járható út, amelyben természetesen kiemelt szerepet kell, hogy kapjon az atomenergia és a megújuló energiaforrások mellett a többi energiatermelési mód és például az energiahatékonyság növelése is. Természetesen előnyt kell élvezniük a klímavédelmi célokkal összhangban lévő energiaforrások alkalmazásának, az atomenergiának és a megújuló energiaforrásoknak.

ugrás az oldal tetejére