Menu

Roszenergoatom – az új atomtechológiák üzemeltetője

A Roszatom állami atomenergetikai konszernhez tartozó, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető társaság a Roszenergoatom.

 

A cég tíz oroszországi atomerőművet és az őket kiszolgáló cégeket egyesíti. A kirendeltségeiként működő erőművekben összesen 35 blokk működik, amelyek együttes teljesítménye közel 27 000 MW. Ezzel a beépített nukleáris kapacitással a vállalat a második a világon.

A Roszenergoatom számos innovatív és új technológiájú blokkot üzemeltet,

köztük a 2017 elején már a kereskedelmi üzemet megkezdő, a világ első 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkját a novovoronyezsi 6. blokkot, amelyhez hasonlóak fognak megépülni a Paks II-projekt keretében is. Emellett a cég a belojarszki telephelyen üzemelteti az innovatív technológiájú BN-600 és a BN-800 típusú gyorsneutronos blokkokat is, amelyek segítségével meg lehet alapozni az üzemanyagciklus zárását.

A Roszatomhoz hasonlóan a Roszenergoatom is teljesen nyitott a nemzetközi együttműködésre, amelynek egik kiváló példája, hogy a a nukleáris energetika különböző ágazataiban készül együttműködésre a világ két legnagyobb atomerőmű-üzemeltető társasága, a francia Electricité de France (EdF) és a Roszatom orosz állami konszernhez tartozó Roszenergoatom. Erről rendelkezik a 2017 áprilisában aláírt megállapodásuk, amelynek értelmében az atomerőmű-üzemeltetés és -korszerűsítés, az üzemidő-hosszabbítás, valamint a radioaktív hulladékok kezelése terén is a kooperáció fejlesztését tervezi a két cég.

ugrás az oldal tetejére