Menu

A világ első 3+ generációs blokkjának felejthetetlen pillanatai

Egy exkluzív videó arról, hogy a világ első 3+ generációs VVER-1200 típusú reaktorába hogyan helyezik be a nukleáris üzemanyag-kazettákat, valamint arról, hogy a blokk 2016. augusztus 5-én csatlakozott először a villamosenergia-hálózatra. 2017. február 27-én a blokk megkezdte már a kereskedelmi üzemét is.

 

A novovoronyezsi 6. blokk egy VVER-1200 típusú, nyomottvizes blokk, amely a biztonság maximális garantálása érdekében optimálisan alkalmazza az aktív és az alapvető fizikai törvényszerűségeken alapuló passzív biztonságvédelmi rendszereket is. A passzív rendszerek villamosenergia-betáplálás és emberi beavatkozás nélkül is képesek kezelni egy üzemzavari helyzetet, illetve 72 órán keresztül ellátni a blokk hűtését. Az új blokktípus képes ellenállni földrengésnek, szökőárnak, hurrikánnak, hó- és jégterhelésnek, és akár egy utasszállító repülőgép rázuhanásának is.

A típust számos más innovatív biztonságvédelmi rendszerrel is ellátták.

A blokk a fukusimai atomerőmű-balesetet követő legszigorúbb nemzetközi biztonsági követelményeknek is megfelel. Garantált üzemideje pedig 60 év. A blokk kereskedelmi üzeme azt is jelenti, hogy a Roszatom már rendelkezik 3+ generációs referenciablokkal, amelyhez hasonló blokkok építésére már számos külföldi megrendelése is van. Hazánkban is ilyen hasonló, VVER-1200 típusú blokkok fognak épülni, amelyek a jelenleg már üzemelő legbiztonságosabb típusok a piacon. Európában Magyarországon kívül a finnek is az orosz felet választották az új, Hanhikivi-1 atomerőmű megépítésére, amely szintén VVER-1200 típusú lesz.

Az Európai Bizottság március 6-ai döntését követően immár szabaddá vált az út a Paks II-beruházás megvalósítására, így már csak néhány évet kell várnunk arra, hogy a paksi atomerőmű két új hasonló blokkjáról is készülhessen ilyen videó.

ugrás az oldal tetejére