Egy jó kutyahámot akár évekig is használhatunk, ezért érdemes egy kis időt rászánni a megfelelő, számunkra legjobb kutyahám kiválasztására.

Hám vagy nyakörv?

A kutyahámoknak, és a nyakörveknek megvannak a megfelelő használati területei, és egyik sem jobb, mint a másik. Ennek ellenére a hám használata általában biztonságosabb, mint a nyakörvé.

Ha a laza pórázon vezetett a kutya hirtelen megáll – ezzel megrántva a pórázt – a hám használata megakadályozhatja az esetleges nyaksérüléseket és fulladást, amit a nyakörv használata okozna. Különösen igaz ez kistestű kutyák esetében.

Kölyökkorban mindenképpen ajánlott hámmal sétáltatni, hogy elkerüljük az előbb említett kellemetlenségeket.

 

Milyen hámot vegyünk?

Csak olyan kutyahámot szabad vásárolni, amelynek tartós csatja és erős pántjai garantálják a szökésbiztonságot.

A szürkület beálltával előnyös, ha kutyánk jól látható a számunkra és a többi ember számára, ezért a jó kutyahám fényvisszaverő elemekkel rendelkezik, amelyek segítenek abban, hogy a séta teljes ideje alatt tudjuk, hol van az állat. Jó megoldás lehet az is, ha  feltűnő színű kutyahámot, választunk, így könnyen azonosíthatjuk a saját kutyánkat rosszabb látási körülmények között is.

Extra ugyan, de a kutya a nyári melegben jobban érezheti magát tőle, ha a hám légáteresztő anyagból készült. Ha megengedhetjük magunknak a kb. 15-20%-os felárat, érdemes ezt választani a normál anyagból készült hámok helyett.

Az egyik legjobb minőségű hámot egy magyar cég, a Julius-K9 állítja elő, német precizítással és minőségben. Ez a márka mára az ország egyik legkeresettebb kutyás termékeket gyártó vállalatává vált.