Menu

Max Planck

Max Planck Nobel-díjas fizikus

 

Max Planck

„Minden anyag származása és létezése kizárólag egy erő folytán lehetséges. Meg kell vallanunk, e mögött az erő mögött lakozik a tudatos és intelligens ELME. Ez az elme mindennek a mátrixa.”

„A tudományos igazság nem azáltal diadalmaskodik, hogy meggyőzi az ellenfeleket és megláttatja velük a fényt, hanem azáltal, hogy az ellenfelei végül elhalnak és egy új generáció nő fel, akik már járatosak benne.”

„Bárki, aki komolyan elkötelezett bármilyen tudományos munkában, észreveheti, hogy a bejáraton túl a tudomány templomának kapujában ezen szavak olvashatóak: Hinned kell!”

„A tudomány nem tudja megoldani a természet alapvető rejtélyeit. És ez azért van, mert végső soron mi magunk vagyunk a rejtély, amit próbálunk megoldani.”

„Egy fontos tudományos innováció ritkán teszi meg útját folyamatosan nyerve és átalakítva ellenfeleit: Ami valójában történik, hogy az ellenfelek folyamatosan kihalnak.”

„Nincs jogunk azt feltételezni, hogy bármelyik fizikai törvény létezik vagy, hogy ha eddig létezett, ezután is létezni fog ugyanolyan módon, mint eddig.”

„Ahonnan jövök és ahová tartok? Ez a nagy és kifürkészhetetlen kérdés, mindenki számára ugyanaz. A tudománynak nincs válasza erre.”

„Nincs teher, ami annyira nehéz egy ember számára, mint elviselni az egymást követő boldog napokat.”

„Az ego, Isten kegyelmébe ajánlott emberi tudat.”

„A tudományos felfedezéseket és a tudományos ismereteket csak azok érik el, akik keresésbe kezdtek bármilyen gyakorlati cél vagy nézet nélkül.”

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére