Menu

Új lendületet vesz az évszázad magyar atomerőművi beruházása

Új lendületet vesz az évszázad magyar atomerőművi beruházása
A paksi telephelyen építendő két új blokk beruházásához kapcsolódó első, a turbinagenerátor-gépcsoport szállítására is vonatkozó közbeszerzéséi kiírások pedig hamarosan, még májusban vagy júniusban jelennek meg, már csak néhány részletkérdés egyeztetése van hátra – jelentette be a Paks II-projekt fővállalkozójának képviseletében Valerij Zorja, az ASZE cégcsoport európai atomerőmű-építési projektjeinek vezetője a Portfolio.hu által szervezett Clean Energy Summit 2017 elnevezésű budapesti energetikai konferencián.

 

Valerij Zorja előadásában hangsúlyozta, hogy az elmúlt 6 évben évente legalább egy új blokkot helyzetek üzembe. A Westinghouse céggel kapcsolatban felmerült problémákat figyelembe véve talán a Roszatom az egyetlen olyan cég a világon, amely ilyen nagy atomerőművi beruházásokat képes megvalósítani. Emellett kiemelte, hogy a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern globális stratégiájának része, hogy az ASZE cégcsoport új projektjeibe várja a külföldi, köztük magyar cégek részvételét is a nemzetközi beszállítói lánc cégei, valamint a helyi beszállítók mellett. A Paks II beruházás hatalmas lesz, hiszen az orosz fővállalkozó összességében csaknem 6000 tételnyi berendezés beszerzésére fog tendert kiírni a magyar projekttel kapcsolatban, ezért nagyon sok beszállító vehet benne részt.  A tenderekre vonatkozó információt orosz és nemzetközi internetes szakoldalakon teszik közzé.

„A magyar vállalatok rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal és képességekkel az energetikai gépgyártás terén. Számítunk arra, hogy a magyar vállalatok részt vesznek a Paks II. Atomerőmű tervezésében, berendezések és anyagok szállításában. A helyi beszállítás, azaz a hazai ipar részaránya eléri a 40 százalékot. A Roszatom cégcsoport beszerzési gyakorlata az Európai Unió és Magyarország értékeivel teljesen összhangban van” – emelte ki Valerij Zorja.

Új lendületet vesz az évszázad magyar atomerőművi beruházása

 

A 2017-re tervezett közbeszerzésekről az előadó kifejtette, hogy egész Európára kiterjedően közzéteszik a felhívásokat. A tenderek hivatalos nyelve az orosz lesz.

Ugyanakkor látható, hogy amerikai és európai cégek is nagyon nagy számban részt vesznek a Roszatom beruházásaiban, ami azt bizonyítja, hogy a nyelv nem lehet akadály. Ez a piac nemzetközi.

Az orosz előadó hangsúlyozta, hogy az ASZE cégcsoport projektjei, köztük a magyar beruházás esetében is, a beszerzés transzparensen történik. A beszerzési eljárás a nemzetközi szabályoknak megfelelően zajlik, a külföldi beszállítók az orosz vállalatokkal azonos feltételekkel vehetnek részt benne, beleértve a résztvevőkre vonatkozó követelményrendszert is, hiszen az orosz jogszabályok tiltják, hogy különbséget tegyenek a helyi és nem helyi cégek között. A Roszatom segítséget nyújt a beszállítóknak ahhoz, hogy megfeleljenek a feltételeknek, hiszen az a cél, hogy a szerződésekben foglalt kitételek teljesülhessenek. Ugyanakkor nagyon lényeges, hogy az előírt követelményeknek minden beszállítónak meg kell felelnie.

Az ASZE cégcsoport jelenleg 33 országból szállít be különféle berendezéseket, részegységeket és anyagokat az új atomerőművi beruházásokhoz. Magyarországról például különböző típusú szivattyúkat. A cseh ipar jelentős  szerepet játszik az orosz beruházásokban. Nagyon sok berendezést, csővezetéket és egyéb anyagokat szállítanak a Roszatom projektjeihez. Éppen ezért a cégcsoport E-katalógusában szereplő cégek több mint a felét cseh vállalatok alkotják. Csehország példája is azt mutatja, hogy sikeresek lehetnek azok a cégek, amelyek beszállítanak a Roszatom oroszországi és külföldi projektjeibe.

 

Fotó: Portfolio.hu


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére