Menu

Finnországban táboroztak a paksi és gerjeni gyerekek

Roszatom Iskolája - Finnországban táboroztak a paksi és gerjeni gyerekek

Két hetet töltött Finnországban, a Balti-tengernél a Roszatom és a Rosszotrudnicsesztvo együttműködésében létrejött, a Roszatom Iskolájának nemzetközi táborában tizenkét magyar diák Paksról és Gerjenből.

 

A Botteni-öböl partján, a festői Kalajokiban a magyarokkal együtt július 26. és augusztus 8. között összesen 70 finn, orosz, cseh, szlovák és bolgár 10-16 éves gyermek üdült a multikulturális nyitottságot, a többnyelvűséget és a gyerekek kreativitásának kibontakoztatását elősegítő táborban.

A pihenés mellett egy sor érdekes programot szerveztek az orosz és finn pedagógusok a gyerekeknek, akik játékos formában fejleszthették kommunikációs képességeiket. Az egyik ilyen program, a Játsszuk nagyszüleink játékait! részeként egymás szabad térben játszható, illetve fejtörő játékait tanulták meg a gyerekek, amelyekkel később hazájukban megismertethették barátaikat is. Nemcsak az együttműködés képességének elsajátítását, hanem egymás nyelvének és kultúrájának megismerését is szolgálta a gyerekek által választott program.

Egy másik program egymás kultúrájának, szokásainak, kézműves hagyományainak megismerését segítette a mesevilág és a mondák által. A napi történéseket mini híradókban foglalták össze a táborlakók.

A mozgás állt a harmadik program középpontjában, amely a tánc mint a nemzetek közötti univerzális kommunikációs eszköz segítségével hozta közelebb egymáshoz a táborozókat, akik közös táncbemutatót tartottak a tábor végén Dance My World címmel.

Egy további program a közös kulturális gyökerek feltárásával izgalmas kalandozásra hívott, illetve a Nyelvi elsősegély nevet viselő projekt kommunikációs feladatokat adott bolgár, cseh, finn, magyar orosz és szlovák nyelven, amelynek eredményeként született egy tábori bolgár-cseh-finn-magyar-orosz-szlovák tábori szótár.

Az egyik táborozó, a 15 éves paksi Rákosi Balázs elmondta, hogy a legérdekesebb az volt, hogy annak ellenére is szót tudtak érteni a többiekkel, hogy nem értették egymás nyelvét. Nagyon érdekesek voltak a szabadidős programok és sikerült nagyon sok barátra szert tenni, akikkel tartják a kapcsolatot a közösségi médiában.

A 13 éves Bajnai Zselyke szintén Paksról vett részt a táborban és arról beszélt, hogy milyen sokat tanultak angolul, a végén még egy mesét is előadtak. Nagyon jó volt a csapat, és bármikor visszamenne a táborba. Édesapja, Bajnai Péter Krisztián szerint a gyerekek számára  életre szóló élmény volt a finnországi tábor, nagyon sokat jelentett az, hogy idegen nyelvi környezetben megtanulták megértetni magukat másokkal, ezért sokat fejlődött a gyerekek nyelvkészsége is.

A gyerekek természettudományos ismereteiket is bővíthették. Játékos feladatok segítségével feltárultak előttük a matematika, a fizika és a mérnöki tudományok titkai.

A Roszatom Iskolája egyike a Roszatom és a Rosszotrudnicsesztvo által közösen szervezett és támogatott nemzetközi gyermekprogramoknak. A program célja, hogy elősegítse a különböző országokból származó gyerekek egymás közötti kommunikációját és a különböző nemzetek kultúrájának megismerését. A tábor eredményeképpen a gyerekek egyedi tudást, életre szóló tapasztalatokat szereztek és új barátokra leltek.

 


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére