Menu

Kazahsztánt érdekli a Ganz EEG konténeres vízerőműve

Kazahsztánt érdekli a Ganz EEG konténeres vízerőműve - Atomenergia info
Elképzelhető, hogy a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó gépgyártó cégcsoport, az Atomenergomas magyar leányvállalata, a Ganz EEG gyárthat konténeres mini vízerőművet Kazahsztánnak.

 

Ezt közölte az Atomenergomas azután, hogy kölcsönös egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá a kazah Simkent cégcsoport és a Roszatom közép-ázsiai regionális központja, a Roszatom Centralnaja Azija. A dokumentum célja egyebek közt a kis teljesítményű vízenergetika fejlesztése a dél-kazahsztáni területen. A felek együtt készülnek megépíteni egy dél-kazahsztáni hegyi telephelyre szánt, legfeljebb két megawatt teljesítményű innovációs, kísérleti konténeres vízerőművet. A szakemberek szeptember végéig megtartják az első műszaki szemlét a legmegfelelőbb helyszín kiválasztására.

Korábban az Atomenergomas nemzetközi igazgatója, Roman Murasov úgy nyilatkozott, hogy a Roszatom tervei szerint egyebek közt Indonéziába, Malajziába és a Fülöp-szigetekre szállítanának a Ganz EEG konténeres vízerőművéből, de látnak perspektívát a mintegy 1 millió eurós költséggel létesíthető berendezések számára Afrika és Közép-Ázsia országaiban is.

Ilyen típusú erőművet olyan területeken lehet alkalmazni, ahol gazdasági vagy műszaki okokból nem lehet megoldani a központi villamosáram-ellátást.

Önálló, kiegészítő vagy a gazdaságtalan, esetleg környezetszennyező energiatermelést kiváltó alternatív energiaforrásként is üzemelhet. Műszaki mutatói lehetővé teszik, hogy akár a tisztítóművekből kiáramló víz is működtesse.

A Ganz EEG által gyártott, 0,4 és 2 MW közötti teljesítményt képviselő, konténeres mini vízerőmű egy turbinából és a hozzá tartozó kiegészítő eszközökből áll. Mindezt egy konténerben helyezik el, ami megkönnyíti, meggyorsítja és olcsóbbá teszi a telepítését. A mini vízerőmű nagy előnye, hogy olcsón termel áramot, rövid idő alatt a kiszemelt helyszínre szállítható, elhelyezése pedig csak minimális földmunkákat igényel, és könnyen, gyorsan összeszerelhető.

A Ganz EEG orosz-magyar vegyes vállalatként 2008-ban jött létre. A cég atomerőművi fűtőanyag-átrakó berendezéseket, turbinákat, közepes és nagy teljesítményű szivattyúkat gyárt többek között oroszországi atomerőművek számára is.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére