Menu

Konzorcium tervezi az új Duna-hidat

Konzorcium tervezi az új Duna-hidat - Atomenergia info
A KALOCSA HÍD 2017 Konzorciumot alkotó CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt., a Pont-TERV Mérnöki Tervező és Tanácsadó Zrt., valamint az UTIBER Közúti Beruházó Kft. együtt 568 millió forint + áfa összegért nyerte el a Paks-Kalocsa Duna-híd tervezését és engedélyeztetését.

 

A kormány 2015 júniusában hozott határozatot arról, hogy Paks-Kalocsa között híd épül. Az előkészítésére és a tervezői munkákra a központi költségvetésből 870 millió forintot különítettek
el. Már most legalább 12 hónapos csúszás van a projektben, mert a pályázati eljárás csak harmadszorra lett sikeres.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hírhez hozzátartozik, hogy a másik két ajánlattevő árban nem sokkal maradt el a nyertes konzorcium mögött, ezek a cégek 570, illetve 573 millió forintért vállalták volna a feladatot.

A hidat építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) által közzétett adatok szerint a tervezőnek el kell készíteni az új Duna-hidat tartalmazó 512-es számú főút Kalocsa-M6 autópálya közötti szakaszára és a ma Paksot Gerjennel összekötő földút nyomvonalára tervezett szilárd burkolatú közútra vonatkozó környezetvédelmi hatástanulmányt is. Ezt követi az építési engedélyezési terv és a kivitelezői ajánlatadásra alkalmas, úgynevezett tenderterv elkészítése, de meg kell szereznie a környezetvédelmi és építési engedélyeket is.

Ezek a feladatok a nyertes pályázójával aláírt tervezői szerződés szerint 23 hónap alatt valósulnak majd meg.

Az új Duna-hídon átvezetett 512-es számú főút Kalocsa-M6 autópálya közötti szakaszára kiírt tervezési tender szerint a híd „A” teherbírású mederhíd. A hídszerkezet becsült hossza 1060 méter, a támaszok száma 12. A legnagyobb nyílás 220 méter, a legkisebb hajózási szélesség 180 méter. Az út műszaki jellemzője, hogy kétszer 1 sávos, 11 kilométer új, plusz 1,6 kilométer felújított része van, a forgalmi sávok szélessége 3,5 méter.

A kivitelezésre is közbeszerzést kell lefolytatni. A győztes ajánlattevőnek várhatóan 26 hónapja van, hogy megépítse az új Duna-hidat.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére