Menu

Magyar vízerőmű megy Dél-Afrikába

Magyar vízerőmű megy Dél-Afrikába
Elsősorban Afrikában – a kontinens középső és déli részén –, Délkelet-Ázsiában és a Független Államok Közösségének tagországaiban készül értékesíteni magyar leányvállalata, a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. által kifejlesztett és gyártott konténeres vízerőművet az orosz állami atomenergetikai konszern, a Roszatom.

 

A legfeljebb 2 megawatt teljesítményű, mobil létesítmények forgalmazását Afrikában, helyi ügynökként a Blue World Power and Energy Services dél-afrikai cég koordinálja majd. A kis erőművekkel pótolható energiahiányt két gigawattra becsülik ebben a régióban – közölte a Roszatomhoz tartozó gépipari holding, a Ganz EEG-t anyavállalatként jegyző Atomenergomas (AEM) nemzetközi igazgatója. Roman Murasov úgy véli, hogy az orosz atomkonszern a távlatokban ennek 10-15 százalékát – vagyis 200-300 megawattot – fedezhetné a magyar berendezéssel.

Az erőműből – amelynek fejlesztése 2013-ban kezdődött – az elsőt a tavalyi év végén a grúz International Energy Company nevű cégnek adták el,

és az idei év első felében helyezik üzembe. Most azért Dél-Afrikára esett a választás, mert azon a vidéken fejlett a pénzügyi és az ipari infrastruktúra, amihez az is hozzájárult, hogy a Roszatom cégei is működtetnek ott képviseleteket – idézte Roman Murasovot a Kommerszant moszkvai napilap. Európát elsősorban a nagy verseny miatt nem tartják potenciális piacnak, no meg azért sem, mert ott elsősorban a stabilan telepített és nem a mobil kis teljesítményű vízerőművekre van kereslet.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére