Menu

A TVEL Rt. módosított üzemanyagot fejleszt a Paksi Atomerőmű számára

 

Ma a Paksi Atomerőmű a világ egyetlen olyan VVER-440-es blokkokkal üzemelő atomerőműve, amely megnövelt, 15 hónapos üzamanyagciklussal működik.
A TVEL Rt. és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a VVER-440-es reaktorokhoz fejlesztett új típusú, második generációs üzemanyag-kazetták paksi bevezetését célzó mérnöki szolgáltatásokról kötött szerződést.

 

A Roszatom üzemanyag-divíziójának szakemberei a projekt részeként a jelenleg használt üzemanyagkötegek helyett új típusú, módosított üzemanyag-kazettákat fejlesztenek megnövelt hasadóképes urántartalommal, amely kazetták a reaktorban moderátorként és hűtőközegként szolgáló víz és az urántöltet mennyiségének arányát optimalizálják. Mindez növeli a működés gazdaságosságát, megtartva az üzemanyagciklus jelenlegi paramétereit.

Ma a Paksi Atomerőmű a világ egyetlen olyan VVER-440-es blokkokkal üzemelő atomerőműve, amely megnövelt, 15 hónapos üzamanyagciklussal működik.

A Paksi Atomerőmű számára a második generációs üzemanyagot az Elektrosztal városában működő MSZZ Nyrt. gyártja majd. A TVEL Rt. és magyar megrendelőjének szerződése alapján a Paksi Atomerőmű négy VVER-440-es blokkjához azok üzemidejének végéig szállít üzemanyagot az orosz fél.

„A Paksi Atomerőművel folytatott együttműködésünk sajátossága, hogy a magyar fél aktívan vizsgálja az üzemanyag-hatékonyság növelésének lehetőségét és közvetlenül is részt vesz ezen projekt műszaki megvalósításában. A TVEL üzemanyaggyártó vállalata számára prioritást jelent a tudományos fejlesztés és az innováció, aminek eredményeként a vállalat új típusú üzemanyagokat ajánl megrendelőinek, folyamatosan javítva azok műszaki és gazdaságossági jellemzőit” – közölte Natalja Nyikipelova, a TVEL Rt. elnöke.

A Paksi Atomerőmű az egyetlen olyan VVER-440 típusú blokkokkal üzemelő erőmű a világon, amelyben 12-ről 15 hónapra növelték az üzemeltetési ciklust, amihez megnövelt dúsítottságú üzemanyagot használnak a jövőben. A 15 hónapos üzemeltetési ciklus (C15) azt jelenti, hogy öt év alatt a jelenlegi 5 főjavítás helyett csak 4 lesz a blokkokon, ami miatt évi átlagban 2%-kal nő az erőmű rendelkezésre állása és ennek köszönhetően a megtermelt villamos energia mennyisége. Ez hozzávetőleg 80 ezer magyar háztartás évi fogyasztását fedezi. Emellett 3%-kal csökken a kiégett fűtőelemek mennyisége, 20%-kal csökken a karbantartások során keletkező kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok és a nem radioaktív hulladékok mennyisége. Másrészt a teljes üzemidőre vonatkoztatva csökken a blokkleállások és -visszaindulások, azaz a tranziens állapotok száma is. Ezek a tranziens állapotok az atomerőművi berendezések nagyobb igénybevételével járnak, ezért csökkenésüknek pozitív hatása van a nukleáris biztonságra és az atomerőművi rendszerek és rendszerelemek élettartamára is.

 

Háttér:

A TVEL Rt. 1996. szeptember 12-én jött létre az Oroszországi Föderáció elnökének rendelete alapján. A vállalat a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozik. A TVEL-nek nukleáris üzemanyag-gyártó kapacitásai mellett urándúsító üzemei és a dúsítás során használt gázcentrifugákat gyártó egységei is vannak. Emellett tudományos kutató- és tervezőintézetekkel is rendelkezik.

A TVEL az oroszországi atomerőművek kizárólagos üzemanyag-beszállítója. A TVEL Rt. a világ 14 országának 75 energiatermelő reaktorát, illetve nyolc ország kísérleti reaktorát látja el üzemanyaggal. Emellett a TVEL üzemanyagával működnek az orosz atomjégtörő flotta hajói is. Jelenleg a világon minden hatodik reaktor a TVEL üzemanyagát használja. (www.tvel.ru)

 

Fotó: Hárfás Zsolt

 


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére