Menu

Paks II finanszírozása – orosz sajtóközlemény

Paks II finanszírozása sajtóközlemény – Atomenergiainfo
Az Oroszországi Föderáció Pénzügyminisztériuma az atomenergiainfo.hu szakportál megkeresésére azt a tájékoztatást adta, hogy Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettes 2016. január 18-i nyilatkozata az Oroszország által külföldi országoknak nyújtott hitelek szüneteltetésére vonatkozóan csak az új hitelmegállapodásokra vonatkozik.

 

Az orosz pénzügyminisztérium közleménye szerint a Paks II projekt hitelszerződése esetében már egy elfogadott kötelezettségről van szó, amelynek felülvizsgálatáról nincs szó. „Oroszország Paks II-vel kapcsolatos hitelkötelezettségeit teljes terjedelmében a korábban aláírt kormányközi megállapodásnak megfelelően teljesíti” – áll az orosz pénzügyminisztérium válaszában.

A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáról 2014. január 14-én aláírt magyar-orosz kormányközi szerződés alapján az orosz fél legfeljebb 10 milliárd euró hitelt biztosít 21 éves futamidőre átlag 4,5%-os kamatra a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartására, ami lehető teszi, hogy az új blokkok versenyképes áron tudják majd biztosítani Magyarország számára a villamos energiát. Ez a pénzügyi konstrukció azt is lehetővé teszi, hogy az új paksi blokk is kizárólagos állami tulajdonban maradhassanak. Pakson két, egyenként 1200 MW-os VVER-1200-as típusú nyomottvizes reaktor létesül, amelyek építése a tervek szerint 2018-ban kezdődik.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére