Menu

Megkezdődött a Paks II-projekt aktív megvalósítása

Megkezdődött a Paks II-projekt aktív megvalósítása - Atomenergia info
2017. november 20-21. között Budapesten hatodik alkalommal rendezték meg az AtomEx Európa 2017 beszállítói fórumot. A rendezvény szervezője a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern volt. Itt beszélgettünk Kirill Komarovval, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettesével.

 

Hogy haladnak a Paks II-projekt előkészületei?

Kirill Komarov (KK): A dolgok jelen állása alapján elmondhatom, hogy elégedettek vagyunk azzal, ahogy a projekt halad előre. Jelenleg számos területen nagyon aktív munka folyik, ami a műszaki dokumentáció elkészítését éppúgy érinti, mint a beszállítókkal folytatott munkát, valamint a létesítési engedélykérelem összeállítását és a tervezést.

 

Csúszik-e a projekt, mikor kezdődhetnek el az építési munkálatok? Jelenleg milyen munkafolyamatokat végez a beruházás fővállalkozója?

KK: Ami a csúszást illeti, szeretnék emlékeztetni a határidők módosulásának objektív okaira. A paksi bővítési projekt európai bizottsági vizsgálata 16 hónapig tartott, ami óhatatlanul a Paks II-projekt építési időrendjének átgondolásához vezetett. A magyar partnerekkel közösen minden lehetséges erőnkkel azon vagyunk, hogy kompenzáljuk azt az elmaradást, ami nem a felek hibájából következett be. Már a jövő év elején tervezzük, hogy elkezdjük az építési-szerelési bázis létrehozását.

 

Hogy haladnak a beszerzések, mikor várhatóak a Paks II Atomerőmű fő berendezéseinek beszerzésére a tenderek?

KK: Mindenekelőtt szeretném megjegyezni, hogy a beszállítókkal folytatott munkának nagy figyelmet szentelünk. A projekt megvalósítása során az összes beszerzést nyíltan végezzük, az Európai Unió előírásaival összhangban. Az összes érdekelt vállalat részt vehet potenciális beszállítóként a beszerzésekben. A beszerzésekről szóló értesítés nemzetközi, szakosított online oldalakon, valamint nemzetközi és magyar tömegtájékoztatási eszközökben jelenik meg. Természetesen mindenekelőtt a magyar vállalatok jelentős arányú részvételére számítunk. Várakozásaink szerint a magyar részvétel aránya eléri a 40%-ot. 2017 júliusában meghirdették a Paks II Atomerőmű turbinasziget berendezéseire a tendert. A tender eredményének kihirdetése az év végén lesz. A 2018-as év végéig nem kevesebb, mint 15 jelentős beszerzés kiírása várható, mintegy 2 milliárd euró értékben. A beszerzési eljárásokban nemcsak az építési-szerelési munkákra, hanem berendezések szállítására és szolgáltatások nyújtására is beszállítókat választunk.

 

Mikor válik ismertté a Paks II Atomerőmű turbinatenderének eredménye?

KK: Jelenleg a tender második szakasza zajlik, az eredmény az idei év végéig várható. Mint minden bizonnyal tudják, két vállalat, a General Electric magyarországi leányvállalata, az Alstom Power Systems vállalattal konzorciumban és az orosz Szilavije Masini cég indult a tenderen.

 

Reálisnak tartja-e, hogy elérhető a kormányközi egyezményben is rögzített 40%-os magyar beszállítói arány? Mit tesz az orosz fél a magyar beszállítók felkészítése érdekében?

KK: Magyarország az atomenergiát használó országok klubjához tartozik. A magyar cégek jelentős tapasztalattal rendelkeznek az energetikai gépgyártás terén. Valóban arra számítunk, hogy a helyi cégek mintegy 40%-ban vehetnek részt a projektben. Ez az arány tekintetbe veszi a projekt technológiai sajátosságait éppúgy, mint a magyar cégek kompetenciáit. Ezért bizonyos munkák vonatkozásában, így például az építő-szerelő bázis létesítése során a magyar beszállítói arány jelentősen meghaladhatja a 40%-ot. A beszállítók felkészítése az egyik kulcsfontosságú szempont a partnereinkkel közösen megvalósítandó projektek esetében. Hosszú éveken keresztül nyílt ágazati szemináriumokat és egyéb fórumokat rendezünk a beszállítók számára, a Roszatomnál működik a beszállítók képzésének rendszere.

Az AtomEx Európa fórum szintén azt célozza, hogy hatékony együttműködést alakítsunk ki a tájékoztatás, illetve az üzleti kapcsolatok terén a beszállítókkal. Immár második alkalommal Budapest a rendezvény helyszíne. Ez a fórum jó hagyományt teremtett, amely mindenképpen erősíti és bővíti az orosz atomenergetikai ágazat és az európai vállalatok közötti kölcsönösen előnyös együttműködést. A fórum két napja alatt a résztvevők részletes információt kaphatnak a projektben való részvétel lehetőségeiről és személyesen is beszélhetnek a Roszatomhoz tartozó vállalatok képviselőivel, választ kaphatnak az összes felmerülő kérdésükre. Szeretném ismételten leszögezni, hogy jelentős számban számítunk a magyar vállalatok, illetve az összes érdekelt vállalat részvételére a projektjeinkben.

 

Milyen értékű a Roszatom jelenlegi megrendelésállománya? Milyen sikereket ért el a vállalat a külpiacokon?

KK: A Roszatom tíz évre szóló megrendelésállománya meghaladja a 133 milliárd dollárt, 2015 óta sikerült 20%-kal növelni a megrendelésállományt (2015 végén a megrendelések összege 110 milliárd dollár volt). Nem csökkentjük a tempót! A Roszatom továbbra is világelső az urándúsítás terén, a világ első három cége között szerepel az uránbányászat, valamint az export terén és 17%-os részesedéssel rendelkezik a nukleáris fűtőanyagok piacán. Az elmúlt év alapján a Roszatom abszolút világelső az új atomerőművek építésére érkezett megrendelések terén. A megvalósulás különböző szakaszában van világszerte 34 atomerőművi blokk, Európában, a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában és Észak-Afrikában. Különösen szeretném hangsúlyozni, hogy versenytársaink közül egyetlen cég sem rendelkezik az atomerőművek kulcsrakész átadásának képességével, illetve nem képesek arra, hogy teljes körű, az atomerőmű teljes életciklusát lefedő szolgáltatásokat nyújtsanak.

Idén kezdte meg kereskedelmi üzemét a Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítés új blokkja, amely jelenleg a világon az első és egyedüli 3+ generációs működő blokk, és rendelkezik a legkorszerűbb, a fukusimai atomerőmű-baleset után meghatározott követelményeknek megfelelő biztonsági rendszerekkel. Idén tervezzük még egy ilyen, 3+ generációs blokk fizikai indítását. A Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkjáról van szó. Megrendelőinknek kipróbált referenciával rendelkező technológiát ajánlunk, amely nemcsak hogy működik, de a szó szoros értelmében kézzelfoghatóan létezik. Az idei év végéig Oroszországban elindítjuk a Rosztovi Atomerőmű 4-es blokkját. Jelentős előrehaladást sikerült elérnünk egy sor külföldi projektünk vonatkozásában. Európában a Roszatom több atomerőművet is épít egyszerre. Finnországban előkészületi munkák folynak a Hanhikivi 1-es blokk területén, folyik az engedélyezési dokumentáció előkészítése, hogy benyújthassuk a finn illetékes engedélyező hatósághoz, a STUK-hoz.

Ismételten szeretném hangsúlyozni, hogy az Európai Bizottság utolsó (2017. március 6-i) jóváhagyása után megkezdődött a Paks II-projekt aktív megvalósítása. 2017 tavaszán a projekt megkapta a környezetvédelmi engedélyt másodfokon és a telephelyengedélyt. Az építési területén az első munkálatok az építő-szerelő bázis létrehozásával kezdődnek, a tervek szerint 2018 elején. Folyik a Belarusz Atomerőmű építése. 2017 végére irányoztuk elő az üzembe helyezés egyik kulcsfontosságú szakaszát, a nyitott reaktor-elv szakaszát, ami a technológiai rendszerek átmosását jelenti nyitott reaktortartály mellett. Az első blokk indulása 2019-re, a másodiké 2020-ra várható. Indiában 2017 márciusában megkezdődött a Kudankulami Atomerőmű 2-es blokkjának garanciális üzeme, folyik a 3-as és 4-es blokk építési üzeme, illetve aláírtuk a teljes dokumentációt az 5-ös és a 6-os blokk építésére vonatkozóan.

Rövidesen megkezdődik a kínai Tianwani Atomerőmű 3-as blokk energetikai indítása. Aktív szakaszába lépett a bangladesi Ruppur Atomerőmű megvalósítása: az idei év végéig tervezzük az első beton kiöntését. Megvalósítjuk a közel-keleti projektjeinket is. Október végén az iráni Buserben ünnepélyes keretek között megkezdődött a Buseri Atomerőmű 2-es blokkjának építése. Befejeztük az Egyiptomi Atomerőmű fővállalkozói szerződésének előkészítését, rövidesen várható a projekt teljes szerződéscsomagjának aláírása. Részleges engedélyt kaptunk a törökországi Akkuyu építésére, amely lehetővé teszi, hogy megkezdjük az összes építési-szerelési munkát, a reaktorsziget biztonság szempontjából lényeges épületeinek kivételével.

2017 jelentős sikereket hozott nemcsak az energetikai projektek terén, hanem más projektek vonatkozásában is. 2017 szeptemberében aláírtuk egy szerződést Thaifölddel, amelynek értelmében az ottani nukleáris kutatóintézet számára ciklotron-radiokémiai komplex létesül a Roszatom technológiával. Jelen projekt megvalósítása Thaiföld számára lehetővé teszi a széles spektrumú sugárgyógyászati készítmények gyártásának növelését, ezeket a készítményeket az onkológiai diagnosztikában és gyógyításban, valamint a szívgyógyászatban és az ideggyógyászatban használják. Mindez lehetővé teszi, hogy a nukleáris medicina lehetővé váljon Thaiföldön kívül az ázsiai Csendes-óceáni térségben. Emellett az új ciklotron lehetővé teszi a tudományos kutatásokat is. Szeptemberben a Roszatom fővállalkozói szerződést kötött egy nukleáris kísérleti központ és a vonatkozó technológia szállításáról Bolíviának. Hasonló tudományos technológiai központok létesülnek Vietnámban, Zambiában és Nigériában.

AtomEX 2017 - Atomenergia info


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére