Menu

Süli János megkapta a Fenntartható fejlődés bizottsága zöld lámpáját is

Süli János megkapta a Fenntartható fejlődés bizottsága zöld lámpáját is
A Fenntartható fejlődés bizottsága Süli Jánost 7 igen, 1 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett alkalmasnak találta a miniszteri posztra. 2016. április 18-án a Gazdasági bizottság találta alkalmasnak 9 igen és 3 tartózkodás mellett a leendő minisztert.

 

2017. március 6-ra, két és fél év munkával tudtuk megszerezni azokat az Európai Bizottsági jóváhagyásokat, amelyek lényegében azt jelentik, hogy ma semmilyen akadálya nincs annak, hogy a paksi atomerőmű kapacitásfenntartásával kapcsolatos beruházás megvalósuljon – hangsúlyozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának 2016. április 19-ei ülésén, ahol Süli Jánost, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelöltet kinevezése előtt hallgatták meg.

Az Európai Bizottság megvizsgálta azt is, hogy a magyar államnak megéri-e az atomerőmű kapacitásfenntartása. A Bizottság vizsgálata szerint a magyar államnak – amelynek célja, hogy 100 százalékos állami tulajdonban tartsa a megvalósuló erőművet – profitot, megtérülést fog biztosítani a megépülő új erőmű, hiszen csak 1 százalék különbség van a piaci befektető és a magyar állam számára történő megtérülés között.

Miniszterelnök úr választása Süli János Paks polgármesterére esett, akit a városban a fideszes jelölttel szemben magas arányban választottak meg. A polgármester közmegbecsülésnek örvend, hosszú ideig az atomerőműben dolgozott, illetve hazai és nemzetközi elismertséget szerzett.

Ez azért fontos dolog, mert szakemberre, és nem politikusra szerette volna bízni a miniszterelnök úr az atomerőmű építését.

Süli János atomenergetikai szakember, aki képes lesz a beruházás előkészítésére, a tervek felügyeletére, az engedélyek megszerzésére, a beruházás lebonyolítására, valamint az erőmű üzembe helyezésére. A beruházás helyszíni előkészítő munkálatai az idei év második felében elkezdődhetnek. Azt szeretnénk, hogy minél hamarabb és minél gyorsabban épüljön az erőmű, hiszen ez az építkezés önmagában 1 százalékos GDP-növekedést hozhat és 10 ezer ember számára jelenthet munkát – emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„A magyar kormány azt az utasítást adta az Államadósság Kezelő Központnak, hogy a legjobb és a legoptimálisabb megoldást válassza ki a jelenlegi piaci és finanszírozási lehetőségek közül. Ez három dolgot feltételez: egyik az orosz hitel lehívását és azonnali visszatörlesztését, esetleg más nemzetközi hitel igénybevételét, vagy a költségvetésből a teljes összeg finanszírozását a következő években. Jelen pillanatban olyanok a költségvetési kondíciók, és olyan magas a magyar költségvetés és a magyar gazdaság nemzetközi megítélése és presztízse, hogy akár arra is lehetőségünk van, hogy nemzetközi hitelező konzorcium bevonásával máshonnan vegyünk fel hitelt és olcsóbb hitellel finanszírozzuk, vagy arra is lehetőség van, hogy a következő években a költségvetés maga finanszírozza a beruházást, hitel nélkül” – hangsúlyozta Lázár János Paks II finanszírozásával kapcsolatban.

Sallai R. Benedek (LMP), a bizottság elnöke kifejtette, hogy akkor támogatná a jelölt kinevezését, ha Süli János első miniszteri napján népszavazás kiírását kezdeményezne Paks II megvalósításáról.

A miniszterjelölt a népszavazással kapcsolatban többek közt elmondta, hogy a lakosságnak nincs elegendő információja ahhoz, hogy egy ilyen bonyolult kérdésben állást tudjon foglalni. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartja, hogy a projekt minél nagyobb parlamenti támogatást élvezzen.

A hazai villamosenergia-rendszerben 30 százalék feletti az import részarány, télen volt olyan időszak, amikor az import részaránya elérte az 54 százalékot is. A MAVIR tanulmánya szerint 2030-ig 5-7000 MW teljesítményhiány fog fellépni Magyarországon.

Az atomenergia és zöld energia együttműködő lehetőséget biztosít, nem egymást kiváltó, hanem egymást kiegészítő lehetőségek lehetnek – fejtette ki gondolatait az ülésen Süli János.

 

Fotó: Hárfás Zsolt

 


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére