Mik a LEED minősítés

A LEED minősítés egy amerikai szabványon alapuló, épületekre vonatkozó zöld minősítési forma. Ugyanakkor a BREEAM minősítéshez hasonlóan európai szabványokkal kiegészítve hazánkban is egyszerűen használható és elfogadott minősítésnek számít. Vagyis ha bármilyen épületnek vagy belső enteriőrnek szeretnénk hivatalos zöld minősítést kérni, akkor a LEED is megfelelő lesz. Mik tehát a követelményei ennek?

LEED minősítéssel ellátható ingatlanok

A minősítést nem csak épületek vagy belsőépítészeti megoldások, de akár városrészek és komplett városok is megkaphatják. A minősítés követelményeinek való megfelelést pontozással végzik előzetes online regisztráció után. Az összpontszám dönti el, hogy a LEED melyik fokozatát nyeri el az adott terv.

A megfelelő helyszín

A pontozáshoz hozzátartozik a megfelelő telek és környezet kiválasztása is. Ennek során azt is figyelembe veszik például, hogy az építkezés mennyire lesz romboló hatással a környezetre. Egy jó adottságokkal rendelkező terület viszont alapból több pontot eredményez.

 

Reális célkitűzés az adott ingatlan kapcsán

A minősítés megszerzésének egyik alapfeltétele, hogy a megépítendő vagy már meglévő ingatlant megfelelően mutassuk be a minősítést adó szervezet számára. A világos és innovatív célkitűzés minden esetben fontos. Ezért már a tervezéskor érdemes figyelembe venni, hogy a LEED megszerzéséhez valós célok kellenek. Például egy fenntartható, zöld óvoda esetében értelemszerűen olyan, amely támogatja a gyermekek egészségének fejlődését a környezetbarát anyagok használata révén. Vagyis a legmagasabb minősítés megszerzése nem csak arról szól, hogy egy épület energiatakarékossá válik.

 

Pontos és jól illusztrált tervek

A legjobb ha 4D-s látványtervekkel mutatjuk be elképzeléseinket, ahol pontosan és számszerűen láthatóak azok a megoldások, amelyek a LEED követelményeiben szerepelnek. Ez annak függvényében változó, hogy mi a pontos cél és a minősítés kategóriája. Ezért mindenképp tájékozódjunk a pontos követelményeket illetően. A tervek mellett az alaprajzok megléte és a részletes leírás érthetősége is fontos. A minősítők csak olyan, jól értelmezhető projektet tudnak pontozni, amelyek megfelelő célkitűzéssel rendelkeznek.

 

Precíz és részletes dokumentáció

A minősítés megszerzése rengeteg különféle dokumentum benyújtást igényli. A terveken túl kérik a felhasznált anyagok és más egyéb kiadások pontos költségvetését is. Ugyanígy a leendő épület energetikai tervezeteit, pontos leírását és a munka elvégzésének menetét is kérni fogják tőlünk – azon túl, hogy milyen anyagokat akarunk majd felhasználni az épületben. Ezek nélkül lehetetlen megszerezni a minősítést. A minősítők kizárólag olyan ingatlanokra adják meg a legmagasabb, fokozatú platina LEED besorolást, amelyek nem csak alapjaiban és használati területüket illetően, de felhasznált anyagok szempontjából is megfelelőnek minősíthetőek. A legjobb a dokumentációk és tervek kezelésére olyan szoftvert használnunk, mint a BIM vagy ahhoz hasonló más alkalmazást. Ezekben ugyanis nem csak az épület 3D-s modelljét tervezhetjük meg és rögzíthetjük – de annak különféle vetületeit, valamint az ezzel járó építőanyag- és költéségtervezet kalkulációt is elvégezhetjük, illetve tárolhatjuk. Ezzel rengeteg időt spórolhatunk meg, ráadásul a LEED minősítők is elfogadják. Amennyiben pedig további információra van szüksége, a LEED minősítés követelményeiről remek összefoglalót találhat a denkstatt.eu weboldalon.