befektetésemhez

Pénzügyeink tudatos kezelésének egy sarkalatos pontja a megfelelő befektetés megválasztása. Míg sokan a klasszikus eszközökre esküsznek és az arany mellett az ingatlanvásárlást tartják a legbölcsebb megoldásnak, addig a szakemberek egyöntetűen azon a véleményen vannak, miszerint a leginkább célravezető, ha diverzifikáljuk portfóliónkat.

Ugyanakkor hatalmas dilemmát jelent az is, hogy ma már százával érhető el különféle befektetési forma, ezek közül pedig a legkevésbé sem egyszerű megtalálni azokat, amik preferenciáidhoz a leginkább illenek. Ennek a legfőbb oka, hogy a konstrukciók szinten minden tekintetben gyökeresen eltérnek és különféle élethelyzetek esetén optimálisak. Ezért sem egyszerű eldönteni, hogy melyik a legjobb befektetés. Szerencsére azonban létezik megoldás a problémára, hiszen ha a legfőbb szempontokat alaposan megvizsgáljuk, akkor sokkal jobban átláthatjuk, melyik módozat jöhet szóba.

Milyen tényezőket kell elemeznünk egy befektetés kapcsán?

Amikor az ideális eszközt keressük, három fő faktort kell nagyon alaposan górcső alá venni. Az egyik ilyen az úgynevezett Kockázat Piramis elve. Tudniillik a leggyakrabban használt befektetési lehetőségek jól csoportosíthatók a rizikó alapján és ezt minden esetben külön vizsgálni is kell. Hiszen egyáltalán nem mindegy, épp biztonsági tartalékot szeretnénk képezni, vagy olyan növekedési eszközbe tennénk a pénzünket, aminél nem jelent gondot a magasabb kockázat, hiszen a cél épp a kiemelkedő hozam elérése. Erre a kérdésre azért is kell kiemelt figyelmet fordítanod, mert a kockázattűrő képességed nagyban befolyásolja, hosszú távon mennyire leszel elégedett az adott konstrukcióval. Egy befektetés kapcsán ugyanakkor legalább ilyen kardinális kérdés a várható hozam mértéke is. Tudniillik hiába alacsony a rizikó, ha nem éred el a kívánt eredményt, ezért erre a tényezőre is kellő hangsúlyt kell fektetni. Végül, de nem utolsó sorban döntő befolyással bír az is, mekkora időtávban gondolkozol. Ezt elsősorban céljaid határozzák meg, ám azt feltétlen tartsd szem előtt, miszerint adott megoldások csak bizonyos futamidő mellett hozzák a várt eredményeket.

Befektetés, vagy építési hitel – hogyan gondolkozz saját ingatlan esetében?

Léteznek olyan speciális élethelyzetek, amikor nagyon alaposan meg kell fontolnod, céljaidat hogyan érheted el a leghatékonyabban. Az egyik legnagyobb volumenű kiadást a saját otthon megteremtése jelenti, különösképp, ha úgy döntesz, vásárlás helyett inkább építkeznél. Ennek persze megvannak az előnyei, hiszen az így elkészült ingatlan garantáltan minden tekintetben megfelel majd elvárásaidnak, ám azzal feltétlenül számolnod kell, miszerint a folyamat hosszadalmas és meglehetősen költséges. Ezért aztán nagyon körültekintő módon kell eljárnod a pénzügyek kezelését illetően. A finanszírozás szempontjából két lehetőséged is van. A rendelkezésre álló kereted egy befektetés segítségével növelheted – ám ez időigényes -, vagy építési hitel felhasználásával gyorsítod meg a kivitelezést. Utóbbi kapcsán azonban mindenképpen helyezz kiemelt figyelmet a speciális kondíciókra. Az építési hitel esetében ugyanis a fedezet a majdani ingatlan, ennélfogva nem egyben kapod meg a kölcsönt, hanem szakaszosan és csak akkor, ha bizonyos fázisokkal teljesen elkészülsz. Ez kellő szervezettség hiányában komoly gondokhoz vezethet, így mindenképpen alapos tervezés előzze meg a folyamatot. Természetesen az sem mindegy, melyik bank ajánlata mellett teszed le a voksod. Ezért elsőként egy összehasonlítással érdemes kezdened. Az építési hitel kalkulátort a Biztos Döntés weboldalán találod meg. Ez alapján már látni fogod, melyik ajánlatok kondíciói a megfelelők számodra. Tekintettel arra, hogy ez egy komoly döntés, ami hosszú távon is befolyással lesz az életedre, mindenképp ajánlott hozzá kikérned egy független pénzügyi tanácsadó segítségét még az építési hitel felvétele előtt.