szendvicspanel

Ha gyors és tartós építőanyagot keresel, a legjobb helyen jársz. A szendvicspanel korunk építőanyaga, hiszen nemcsak rendkívül könnyen telepíthető, de költséghatékony és energiatakarékos is. Ma már a jó megjelenés is elengedhetetlen a modern építőanyagok piacán, így a designról sem kell lemondanod, ha a szendvicspanel mellett teszed le a voksod.

A tető szendvicspanelt azzal a céllal tervezték meg, hogy könnyűszerkezetes épületek burkolását szolgálja. Ötbordás kialakítása miatt statikai ellenállása kiváló. A vastagsága általában 30-200 mm közé tehető. Lapos és magas, de alacsony dőlésszögű tetőknél is remek szolgálatot tesz. Kialakításának köszönhetően rendkívül gyorsan szerelhető fel. A szendvicspanel jó választás lehet csarnokok, mezőgazdasági épületek, vagy raktárak fedésére. A Pascal szerint a szendvicspanel „a tökéletes építőelem könnyű, középnehéz vagy akár nehézszerkezetes épületek kialakításra vagy hőszigetelésére”.

Szendvicspanel típusok

A tető és a fal szendvicspanelek is rendkívül keresettek a piacon. Általában három féleképpen szigetelik ezeket az építőelemeket: PUR, PIR és ásványgyapot lehet az alapanyag. Mindhárom anyaggal bélelt panel használható tetőn és falon is. A szigetelések vastagsága 30 mm és 250 mm közötti.

A PUR habot, mint alapanyagot több mint 50 éve használják az építőiparban. Könnyen kezelhető és rendkívül jó szigetelőanyag hírében áll. Használatakor nem keletkeznek gázok, páraáteresztő képessége pedig elhanyagolható. Fontos, hogy nagyon át kell gondolni, megfelelő lehet-e az adott épület szigetelésekor, hiszen tűzvédelmi szempontból nem a legjobb választás.

PIR hab egy továbbfejlesztett változata az előzőekben említett PUR habnak. Ugyanúgy remek hőszigetelő, és a többi tulajdonsága tekintetében is hasonló a PUR habhoz, azonban kevésbé gyúlékony, tehát tűzvédelmi szempontból merőben jobb választás lehet.

Az ásványgyapot szigetelést akkor érdemes választani, ha fontos a tűzzel szembeni ellenállása. Hangszigetelés tekintetében messze felülemelkedik más szigetelőanyagok képességén: az akusztikus szendvicspanel abban az esetben lehet a legjobb választás, ha fontos, hogy se ki, se be ne szűrődjön hang az épületből vagy az épületbe. Működése a benne található perforált lemez miatt olyan nagyszerű.

A szendvicspanel előnyei

  • gazdaságos választás, egy építkezés során ez elengedhetetlen
  • energiatakarékos, hiszen remekül szigetel. A szigetelés egy elem segítségével megoldható, nincs szükség további kiegészítésre
  • hangszigetelés szempontjából verhetetlen
  • mivel telepítése könnyű, így gyorsan és költséghatékonyan kerülhetnek a helyükre az egyes darabok
  • használatával nem keletkezik hőhíd
  • rendkívül strapabíró
  • kialakításának köszönhetően élettartama különösen hosszú lehet.

A szendvicspanel hátrányai

  • a szendvicspanelek szakszerű telepítése szakértelmet igényel
  • érdemes ipari felhasználásban gondolkodni
  • szállításához, leemeléséhez darura vagy egyéb gépre van szükség

Milyen ár-érték aránnyal bír a szendvicspanel?

Az, hogy mennyi lesz a végösszeg, függ attól, hogy milyen kivitelezésben vásárolod meg a szendvicspaneleket. Összességében azonban elmondható, hogy kiváló az ár-érték aránya, hiszen hosszú távon mindenképpen megtérül egy ilyen beruházás – itt pedig az energiafelhasználás csökkenését lehet elsőként megemlíteni.