Menu

35 éves az orosz BN-600 gyorsneutronos reaktor

35 éves az orosz BN-600 gyorsneutronos reaktor
Az oroszországi Belojarszk 3 gyorsneutronos, BN-600 típusú nukleáris blokk 1980. április 8-án kapcsolódott először a villamosenergia-hálózatra.

 

A több mint 35 éve működő blokk a kezdetektől számítva közel 135 milliárd kilowattóra villamos energiát termelt. Jelenleg is üzembiztosan és biztonságosan működik, hiszen például 2015 márciusában 102,48 százalékos teljesítményszinten tudott üzemelni ezzel is bizonyítva, ennek a gyorsneutronos technológiának a létjogosultságát és hatékonyságát. Oroszország a gyorsneutronos reaktorok rendkívüli fontosságát felismerve hatalmas pénzeszközöket fordít az ilyen reaktorok fejlesztésére, ezért jelenleg Oroszország világelső a gyorsneutronos reaktorok üzemeltetésében és fejlesztésében is.

A Belojarszk telephelyen már megépült a legújabb, BN-800 típusú gyorsneutronos reaktor is, amelynek kereskedelmi üzeme 2015 második felében indulhat meg, azaz a blokk akkor érheti el a 100 százalékos teljesítményszintet. Indulását követően ez lesz a világ legnagyobb teljesítményű, üzemelő gyorsneutronos blokkja. Ugyanakkor a blokk elsőrendű feladata nem a villamosenergia-termelés lesz, hanem az, hogy üzemeltetési, technológiai tapasztalatokat biztosítson a tervezett BN-1200 típusú gyorsneutronos reaktor számára. Oroszország azt tervezi, hogy 2020 körül megindulhat majd az új, nagyobb teljesítményű BN-1200 típusú gyorsneutronos reaktor építése is, amelynek beruházási költsége megközelítheti majd a „hagyományos” blokk költségét is, hiszen e blokkok esetében már 90 százalékos kihasználtsági tényezővel és 60 éves tervezett üzemidővel lehet majd számolni.

A gyorsneutronos, újgenerációs reaktorok a közeli jövőben választ tudnak majd adni a kiégett fűtőelemek kezelésének és tárolásának problémájára, az uránkészletek kimerülésével kapcsolatos aggodalmakra, valamint a fegyvertisztaságú plutónium mennyiségének csökkentésére is. A technológia alkalmas lehet arra, hogy ötvenszeresére lehessen növelni az egységnyi természetes uránból kinyerhető energia mennyiségét, ez pedig jelentősen megnöveli a rendelkezésre álló nukleáris üzemanyag mennyiségét.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére