Menu

Készülnek az atompavilon tervei

Készülnek az atompavilon tervei
Megszületett a „szűkített keret” azon a pályázaton, amelyet a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern írt ki a híres moszkvai kiállítási központ, a VDNH területére tervezett Atomenergia pavilon építésére.

 

Az építészekből, kommunikációs és múzeumi szakemberekből álló nemzetközi zsűri, élén a Roszatom vezérigazgatójával, Szergej Kirijenkóval, hat pályamunkát választott ki. A következő hetekben velük egyeztetnek majd, és a már részletesen kidolgozott terveik alapján július elején versenytárgyaláson választják ki közülük a győztest.

A január végén meghirdetett tenderen csak szigorú követelményeknek megfelelő, tekintélyes tapasztalattal rendelkező pályázók vehettek részt. Indulási szándékát 118 építésziroda jelezte, de végül 49 versenymunka érkezett az első fordulóra, amelyen vázlatos koncepciót kellett bemutatni. A pályázók közül 21 külföldi – amerikai, brit, holland, kanadai, német és olasz – cégekkel alkotott konzorciumban nevezett, és a hatból három továbbjutó is ilyen, olasz, illetve amerikai részvétellel készítette el a terveit.

Az Atompavilon az egykori szovjet népgazdasági sikereket bemutató kiállítási központ egyik, az 1960-as években felhúzott és már bontásra ítélt épületének helyén épülhet fel. A 6900 négyzetméteres telken több szinten összesen 15 ezer négyzetméternyi bemutatóhelyet alakítanak ki. A Roszatom a létesítményt nem pusztán a korszerű atomipar eredményeit bemutató kiállítóhelynek, hanem olyan kommunikációs térnek szánja, ahol a társaság állandó párbeszédet folytathat a közönséggel. „Azt akarjuk, hogy a pavilon azonos mértékben legyen érdekes a különböző korú és foglalkozású látogatóknak, hogy ne csak a kiállítás tartalmával és a technológia megértetésével hasson a képzelőerőre, hanem eszmecseréknek is teret adjon, bevonja az embereket a tudományos és technológiai kérdések megvitatásába is” – mondta Szergej Kirijenko.

Íme, néhány a tervek közül:

Készülnek az atompavilon tervei Készülnek az atompavilon tervei

 

Készülnek az atompavilon tervei

 

Készülnek az atompavilon tervei

 

Készülnek az atompavilon tervei


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére