Menu

A Ganz EEG Kft. új orosz atomerőműbe szállít átrakógépet

Ganz átrakógép

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft., a Ganz Holding Zrt. és orosz Atomenergomas Nyrt. gépgyártó csoport leányvállalata három évtized után újra atomerőművi átrakóberendezést gyárt és szállít az orosz piacra.

 

Az új Leningrádi Atomerőmű 1-es blokkhoz a fűtőanyag-kazetták ki- és berakását, valamint azok ellenőrzését végző berendezés gépészeti főegységeit, a sínpályát, a hidat és a kocsit és vele együtt az ehhez tartozó tévérúd forgópódiumot gyártotta le a cég. A kivitelezési munkához szükséges részletrajzokat, az anyagok és a technológiák honosítását a Ganz szakemberi végezték el. A közel 45 tonna súlyú berendezést annak június végi átadása után szállítja ki a cég a Szentpétervár melletti Szosznovij Borban épülő, új típusú, 1200 MW-os nyomottvizes blokkokkal készülő erőműbe.

A Ganz EEG Kft., illetve az orosz atomipari vállalatok folyamatosan fejlesztik az átrakógépeiket. Ezen fejlesztések célja a biztonság folyamatos növelése és az aktuális korszerűsítések végrehajtása. Az orosz tervek alapján most elkészült új típusú átrakógép üzembe helyezése után az átrakási funkciók mellett olyan vizsgálati eljárásokat is el tud végezni, amely lehetővé teszi a fűtőanyag-kazetták hermetikusságának ellenőrzését az átrakási folyamat közben. Ez az új típusú átrakógép megfelel a Fukusima utáni legszigorúbb földrengésállósági követelményeknek és ellenáll a Richter skála szerinti 6 erősségű földrengéseknek is. A korszerűsítés és biztonság növelésének jegyében a Ganz EEG Kft. a korábban gyártott átrakógépek munkarúdjának ellenőrző berendezései mellett jelentős fejlesztést hajtott végre a hajtásegységeken és a vezérlőrendszeren is. Az állapotellenőrzést ipari tévékamera, illetve a keménységet vizsgáló berendezés is segíti.

A Ganz EEG Kft-nél zajló fejlesztéseket segíti, hogy a cég három évtizedes tapasztalattal rendelkezik az átrakógépek tervezésében és gyártásában. Az egykori KGST-munkamegosztás alapján az 1980-as évek óta gyártja és szervizeli a cég és elődje a friss, illetve a kiégett fűtőelemek reaktorba történő ki- és berakását végző, majd utóbb a fűtőelemek hermetikusságát ellenőrző rendszerrel bővített átrakógépeit a VVER-440-es VVER-1000-es nyomott vizes blokkok számára. A paksi átrakógépek mellett a Ganz 1985-ben a Kalinyini atomerőmű 2-es blokkjához szállított egy MP-1000-es átrakógépet. Ukrajna, Csehország, Szlovákia és Bulgária atomerőműveiben szintén működnek a Ganz berendezései. A mostanival együtt összesen legyártott 22 gépből eddig 18-at újított fel a vállalat, ezek közül legutóbb a szlovákiai Mohi (Mochovce) és a csehországi Dukovany átrakó teljes rekonstrukciója zajlott, de nemrég árajánlati felhívást kapott a vállalat a svédországi Vattenfall cégtől is átrakóberendezések gyártására.

 

  • dsc9878 dsc9878
  • dsc9881 dsc9881
  • dsc9893 dsc9893
  • dsc9900 dsc9900
  • dsc9909 dsc9909
  • dsc9922 dsc9922

 

 

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. 2008-ban alakult a Ganz Holding Zrt. és Atomenergomas Nyrt. tulajdonában álló vállalat. Az atomerőművi átrakóberendezések mellett a Ganz EEG Kft. közepes- és nagyméretű, axiális, félaxiális, kettős beömlésű centrifugál vízszivattyúkat gyárt. Mindhárom fő turbinatípus (Pelton, Francis és Kaplan) valamint olajipari és környezettechnológiai berendezések is szerepelnek a kínálatában. A cég jelentős tervezési tapasztalattal, technológiai és gyártókapacitással és különleges vízgépes próbateremmel is rendelkezik.

 

A Roszatom állami konszern energetikai gépgyártó csoportja az Atomenergomas Nyrt., amely komplex és hatékony megoldásokat kínál az atom- és hőerőművi, valamint olaj- és gázipari berendezések terén. Több mint 50 termelő, mérnöki és tudományos-kutató egységgel rendelkezik Oroszországban és külföldön.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére