Menu

A Roszatom teher maglevet fejleszt

A Roszatom teher maglevet fejleszt  - A_maglev_Pudong_International_Airport,_ShanghaiA szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum alkalmából állapodott meg a múlt héten a Roszatom állami konszern az Orosz Vasutakkal (RZsD) egy lebegő mágnesvasút, vagy gyakran használt angol rövidítéssel maglev vasút fejlesztéséről, amely rendszer esetében a szerelvény pályán tartását és hajtását a mágneses mező végzi.

 

A fejlesztés célja konténereket szállító maglev-tehervonat létrehozása. A Roszatom és az RZsD közösen fejleszti a technológiát, valamint a rendszer egyes elemeit. A tervek szerint a teher maglev első projektje egy 3 kilométeres kísérleti pálya lesz a Finn-öböl partján fekvő Uszty Luga kikötőjében.

Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója elmondta, hogy Szentpéterváron, egy tudományos kutatóintézetben működik egy 250 méteres kísérleti pálya, ahol a mágneses mezőt szupravezető mágnesek tartják fent. A maglev vasutak drágaságuk miatt egyelőre nem terjedtek el, bár több ország tervezi használatukat. Közforgalomban Kínában, Sanghaj üzleti központja és a Pudong nemzetközi repülőtér között jár ilyen vonat, amely 7,5 perc alatt teszi meg a 30 km-es távot.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére