Menu

A rosztovi atomerőmű építése – interjú

Rosztovi atomerőmű - a Ganz_EEG szállít szivattyúkat

Interjú Alekszander Kazinnal, a rosztovi atomerőművet építő NIAEP-ASZE egyesített válallat volgodonszki fióktelepének építési igazgatójával arról, hogy miként sikerült elérni a 3-as blokk indításának előrehozását két hónappal.

 

– Mi történik jelenleg a rosztovi atomerőmű építkezésén?

– A harmadik és a negyedik reaktort egyszerre építjük. Szigorúan az ütemterv szerint zajlanak a munkálatok. Jelenleg a hideg-meleg próbaüzem van soron. A harmadik reaktor fizikai indítása októberben lesz, és a tervek szerint ez év decemberében már elkezdődik az áramtermelés. Most, az építés és a szerelés párhuzamosan folyik a harmadik reaktornál. Nemrég fejeztük be az egyik legfontosabb szakaszt, beraktuk az üzemanyag-kazettákat a reaktorba. Az indítás előtti próbaszakaszban ellenőrzik a szerelés minőségét. Hogyan is történik ez? A működési paramétereket célozzuk meg a hideg-meleg próba során: nyomottvizes rendszerről lévén szó a csővezetékekben keringetett víz hőmérséklete 180 °C, a nyomást pedig 250 kg/cm2-re (245,25 bar) emeljük.

Augusztusban zajlik a reaktor melegpróbája, ami segít megtudni, hogy a berendezések működési paraméterei megfelelnek-e a tervezési követelményeknek. Ezt követően lesznek a konténment nyomáspróbái. Ami az eredeti menetrendet illeti, hamarabb kellett volna ezt elvégezni, de úgy döntöttünk, más logika szerint haladunk és a műveleteket másképp, rövidebb idő alatt hajtjuk végre. Természetesen minden váltotatást egyeztettünk és engedélyeztettünk. Ami pedig a négyes blokkot illeti, az összes ottani munka az ütemterv szerint halad. Jelenleg a reaktorépület betonozása zajlik +39,13 méter magasságban, ami a turbina alapjának szintje. Folyamatos a munka más helyszíneken is. Az év végére befejezzük a hűtőtorony felső részének betonozását.

 

– Az említett változások miként érintik a munkafolyamatokat?

– Az ütemterv egyértelműen tartalmazza a berendezések beszállításának esedékességét. Ha valaki ezen változtat, akkor a végzendő munka és a berendezések szállításának időpontja is változhat. A legtöbb berendezés ugyanis magasabb biztonsági osztályba tartozik, ami bonyolítja a helyzetet. Annak érdekében, hogy lerövidítsük a munka elvégzésére fordított időt, a munka hatékonyságát kell növelnünk. Ahhoz pedig, hogy teljesítsük az ütemtervet, magasan képzett szakemberekre és az időveszteségek csökkentésére van szükség. Egyébként a Roszatom Termelési Rendszere (PSZR) nagyon sokat segít ebben, ám az időveszteségek nem derülnek ki mindig rögtön. Ha nincs elháríthatatlan akadály akkor minden rendben halad.

 

 -A negyedik reaktor építése során alkalmazzák ezeket a tapasztalatokat?

– Igen, a harmadik blokknál szerzett tapasztalatokat teljes mértékben használjuk a negyedik reaktor építése során is. Igyekszünk a négyes blokknál is az építési, a szerelési módszereket és a lehetséges időmegtakarítást is irányadónak tekinteni. Ezáltal a négyes blokk hamarabb készülne el. Miután mindent, így a szállítási határidőket is szerződés szabályozza, nem látok egyelőre esélyt arra, hogy a négyes blokk építési ideje lerövidülhetne.

 

– Hatvan munkanap azért nem rövid idő, ha a 3-as blokkot vesszük alapul…

– Ez így igaz. De rövidnek tűnik ahhoz az öt évhez képest, amennyi idő alatt felépült a blokk. Valójában minden műveletet nem kettő, hanem négy hónappal csökkentettünk. Ez azért van, mert a berendezések ellenőrzéséhez és a hatósági vizsgálatokhoz kapcsolódó folyamatokat és hivatali eljárásokat lecsökkentettük, lerövidítettük.

 

– Az ilyen mértékű csökkentés nem befolyásolja a minőséget?

– Egyértelmű „nem” a válaszom. Az ütemterv változása soha nem fog minőségcsökkenéshez vezetni. Minden folyamatot, szakaszt és munkát, amit végre kell hajtani végrehajtunk, függetlenül attól, hogy rövidítjük, vagy épp meghosszabbítjuk a végrehajtási időszakot. Amit teszünk az, hogy feltárjuk és kikapcsoljuk a veszteségeket. Így például, bevezettük az elektronikus dokumentum-áramlást, ami jelentősen csökkentette a szükséges időt a papíralapúval szemben. A két hónappal történő rövidítés tudatos döntés eredménye volt. Ha ezt nem lépjük meg, akkor nem lett volna lehetséges a reaktor indítását 5 hónappal előbbre hozni. Azért sem aggódom a minőség miatt, mert minden eljárást és előírást szigorúan betartottunk.

 

– A rövidített építési idő hasonlítható valamelyest a válságkezeléshez is. Volt már korábban olyan csapata, amely képes ilyen problémák megoldására?

– Folyamatban van a létrehozása. Ha elérjük a kitűzött célt, vagyis le tudjuk rövidíteni a rosztovi hármas blokk építési idejét, teljes bizonyossággal elmondhatom, hogy a csapat létrejött, az eljárások megalapozottak, és van egy olyan szakembergárda, amely bármilyen problémát képes kezelni.

 

Forrás: rosatom.ru


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére