Menu

A szénszálgyártásba is beszállt a Roszatom

A szénszálgyártásba is beszállt a Roszatom
Szénszálgyártó üzemet adtak át a tatárföldi Alabuga különleges gazdasági övezetben.

 

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern és az egyebek közt ilyen termékek előállításával foglalkozó Kompozit holding 3 milliárd rubeles (mintegy 17 milliárd forintos) beruházásának eredményeként Alabuga-Volokno néven évi 1700 tonna szénszál kibocsátására képes gyártóbázis létesült, melynek teljesítményét kétezer tonnára lehet emelni.

Ez a mennyiség teljességgel fedezi az oroszországi igényeket, amelyek ma mintegy 500 tonnát tesznek ki, de jelentős potenciált képvisel az évi 60 ezer tonnás világpiacon is. Az Alabuga-Volokno azonban további bővítésre készül: újabb négy gyártósor beindításával 10 ezer tonnára növelné a kapacitását és exportra is termelne.

Rusztam Minnihanov tatár elnök szerint az üzem termékeire van igény az Oroszországhoz tartozó köztársaságban, hiszen az több repülőgép- és autógyárnak is otthont ad. Alekszandr Loksin, a Roszatom vezérigazgató-helyettese pedig megjegyezte: az üzemavatással megnégyszereződik Oroszország szénszálgyártó kapacitása, ez az önköltség, vagyis a szénszál árának csökkenésével is jár, ami lehetővé teszi a jelenleg elsősorban az űr- és repülőgépiparban, valamint az atomenergetikában használt anyag szélesebb körű alkalmazását.

Az Alabuga-Volokno építése 2012-ben kezdődött, a műszaki átadása pedig tavaly volt. A vállalat olyan szénszálakat gyárt, amelyeket például a repülőgép-, az autó- és a hajógyártásban, valamint a szélenergetikában használnak, de a cég az év végéig más ipari alkalmazásra szánt termék kibocsátását is megkezdi.

 

A szénszálgyártásba is beszállt a Roszatom


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére