Menu

TVEL – üzemanyag egy holland kísérleti reaktornak

A TVEL holland kísérleti reaktornak szállít üzemanyagot
2014. november 12-én az orosz Novoszibirszki Vegyikoncentrátum Gyár és a holland nagy fluxusú reaktor (HFR) üzemeltetője, a Nuclear Research and Consultancy Group (NRG) szerződést írt alá a következő évekre alacsony dúsítású üzemanyag szállítására a petteni reaktor számára.

 

Ez az esemény az jelenti, hogy a Roszatom cégcsoport egy új külföldi üzemanyag-piacra lépett be, ez pedig lehetőséget biztosít az orosz TVEL üzemanyaggyártó cégnek, hogy részt szerezzen a nyugati típusú kutatóreaktorok üzemeltetésében szükséges alacsony dúsítású üzemanyagok nemzetközi piacán.

A novoszibirszki gyár és az NRG együttműködése 2006-ban kezdődött, és 2007-ben írták alá azt a szándéknyilatkozatot, amely előirányozta az orosz üzem minősítését az alacsony dúsítású uránium-szilicid üzemanyag gyártására a HFR részére.

2009-ben a TVEL jóváhagyásával a novoszibirszki gyár aláírta a kísérleti fűtőelemek gyártásáról és szállításáról szóló szerződést, amelyet a HFR-be való tesztelésre szánnak. 2011-ben a szerződésnek megfelelően két kísérleti üzemanyag-kazettát juttattak el a megrendelőnek, egy kétéves tesztelési időszakra. 2013 szeptemberében, amikor mindkét üzemanyag elérte a meghatározott kiégési szintet, ezeket a kazettákat – a meghatározott menetrendnek megfelelően – kiemelték a reaktorból.

A vizsgálati eredmények megerősítették az orosz kísérleti üzemanyag-kazetták műszaki jellemzőinek összehasonlíthatóságát a referencia-üzemanyaggal. 2014 októberében ezek az eredményeket bemutatták a nemzetközi nukleáris szakmai képviselőinek a bécsi RERTR (Reduced Enrichment for Research and Test Reactors) konferencián.

A program sikeres befejezése azt jelenti, hogy a novoszibirszki gyár nyugati minősítést kapott.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére