Menu

Aktív a Roszatom az asztanai expón

Aktív a Roszatom az asztanai expón
Központi helyet foglal el a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern bemutatója a kazahsztáni Asztana EXPO-2017 nemzetközi kiállítás orosz pavilonjában, amelyet – a múlt szombati, hivatalos megnyitó előtt – Vlagyimir Putyin orosz elnök is meglátogatott.

 

A tárlat fő témája az Északi-sark, azon belül is egyebek közt az Északi-sarkvidék energiája.

A Roszatom háromdimenziós képernyőn mutatja be például a fejlesztés alatt álló atomjégtörő-modelljét, a Leadert, amely 4 méter vastag jeget is le tud majd küzdeni, eddig példa nélküli sebességre lesz képes, vagyis a segítségével az időjárástól függetlenül, egész évben hajózhatóvá lehet tenni a Jeges-tengert, és le lehet rövidíteni az áthaladási időt az északi hajózási útvonalon. Ott van Asztanában az orosz fejlesztésű úszó atomerőmű makettje is. Az ilyen létesítmények biztosíthatják a távol fekvő, elszigetelt települések, ipari vállalatok energiaellátását.

Aktív a Roszatom az asztanai expón 1

Az asztanai expó fő témája „a jövő energiája”, ez pedig elsősorban a zöld, környezetbarát energetika

– mondta az orosz atomkonszern külföldi képviseleteit üzemeltető társaság, a Rusatom Nemzetközi Hálózat elnöke, Alekszandr Merten, aki részt vett az orosz pavilon megnyitóján. A tiszta energetikában kétségkívül az atomenergiáé a főszerep – hangoztatta, és hozzátette: a nukleáris energetika nemcsak nem okoz környezeti károkat, hanem még stabil és olcsó villamos energiát is ad. Szavai szerint a Roszatom olyan társaság, amely „a jövőt építi” – a legtöbb atomerőmű-beruházást végzi egy időben, és közben a szél-, valamint a kis teljesítményű vízenergetikát is fejleszti.

Június 17-től, tematikus hét keretében Atomenergia – a jövő mozgatóereje címmel ideiglenes kiállítást is rendez az orosz pavilonban a Roszatom, amely az asztanai expón jelen van a kazah partnertársasága, a Kazatomprom által üzemeltetett, Az atomenergia világa című pavilonban is.

 


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére