Menu

Az atomenergetika helyzete Fukusima után

_DSC9769
A két évvel ezelőtti fukusimai atomerőmű balesete nem érintette számottevően a világ - és ezen belül Oroszország - atomenergetikai iparának kilátásait. Erről Szergej Bojarkin, az orosz atomenergetikai ágazat egészét átfogó Roszatom állami konszern programigazatója beszélt 2013. június 6-án.

 

Az atomenergetika helyzete Fukusima után, az orosz nukleáris ipar lehetőségei, fejlesztési tervei, új technológiák és megoldások címmel hangzott el az előadás a BME Energetikai Szakkollégiumának siófoki rendezvényén. A Nemzetközi Ifjúsági Energetikai Konferencián az új típusú 3+ generációs 1200 MW-os orosz atomreaktor-projekt egyik vezetőjeként Szergej Bojarkin elmondta, hogy világszerte nem befolyásolta lényegesen az atomerőmű építési terveket a fukusimai baleset. A Rosatom portfolióját tekintve például: a 2011-es 12 megrendelt erőművi blokkról 21-re emelkedett 2012-re a Roszatom megrendeléseinek száma. Jól vizsgáztak az orosz nyomottvizes erőművi blokkok a Fukusima utáni stressz-teszteken is. Az összes orosz gyártmányú atomerőművi blokk – beleértve az 5 EU országban működő 18 ilyen blokkot – sikerrel megfelelt a nemzetközi biztonsági felülvizsgálaton.

Jelenleg a Roszatom 28 atomerőművi blokkot épít világszerte, 22 új blokkra kiírt tenderen vesz részt, egyebek közt Csehországban, Kínában, Kazahsztánban, Indiában, Nigériában és Jordániában, Bangladesben és Vietnamban. A tervezett paksi tender mellett indulni kíván a szlovákiai, a finnországi versenytárgyalásokon, illetve potenciális lehetőségként tekint az argentin, brazil, dél-afrikai, szaúd-arábiai, indonéz, és malajziai atomerőmű-építési tervekre is. A Roszatom teljeskörű technológiát kínál, nemcsak az erőművek tervezése, építése, az üzemanyag biztosítása terén, de akár a finanszírozásra is kész megoldásokat kínálni, miközben az erőművi biztonságot tekinti a legfontosabb szempontnak.

Ezt az is jelzi, hogy az új típusú 3+ generációs nyomottvizes blokkok olyan új biztonsági megoldásokat tartalmaznak, amelyek vezető szerepet biztosítanak számukra a piacon. Ha a fukusimai erőmű ilyenekkel rendelkezett volna, nem következett volna be a baleset. Nemcsak az orosz és európai szabványoknak, hanem a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség követelményeinek is maximálisan megfelelnek ezek. Az 1000-1200 MW-os blokkok élettartama minimum 60 év, kiváló gazdaságossági mutatókkal rendelkeznek, illetve extrém külső hatásoknak, mint egy szökőár vagy akár egy utasszállító repülőgép esetleges becsapódásának is képesek ellenállni. Emellett olyan műszaki megoldásokkal bírnak, amelyek emberi beavatkozás nélkül is képesek, például az esetlegesen kieső hűtés miatt, a keletkező hőt passzív rendszerek segítségével elvezetni, illetve a keletkező hidrogént semlegesíteni.

A fejlett technológiára alapozva a Roszatom 2030-ig 290 milliárd dollárnyi megrendelésre számít és jelentős szerepet tud biztosítani projektjeiben a helyi beszállítóknak, ami számottevő gazdasági előnnyel jár a világszínvonalat képviselő orosz technológiájú erőművet választó országok számára.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Meghalni már nem muszáj
Kirijenko: van igény az atomenergiára
Optimista az európai atomipar
Sokba kerül a fukusimai kármentesítés

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére