Menu

ATOMEXPO 2013: Szergej Novikov – videointerjú

Szergej Novikov, a Roszatom állami konszern kommunikációs igazgatója szerint Fukusima hatása már nem érezhető, az atomenergetikáé a jövő.

 

„A mítoszoknak nagy jelentőségük van és sajnos jelenleg az atomenergia mítoszok dominálnak. A mítoszokról egyszerű beszélni. Oroszország lakosságának túlnyomó többsége, és gondolom, más országokban is így van ez, azt gondolja az atomenergia kérdését illetően, hogy a radioaktivitás technológia alapján jött létre, valami olyasmi, amit a 20. században hozott létre az ember. A radioaktivitás valójában bizonyos vegyi elemek sajátos tulajdonsága, nem az ember találta ki, készítette és engedte útjára, ez mindig is így volt. Létezik. Ismert, hogy létezik egy úgynevezett természetes atomreaktor Afrikában. Gabon egyik szegletében radioizotópok nyomai találhatóak, amelyek csak nukleáris láncreakció nyomán keletkezhettek, tehát a tudósok úgy gondolták, hogy több milliárd évvel ezelőtt ezen a helyen természetes radioaktív részecskék olyan koncentrációja volt jelen, amely létrehozta ezt a láncreakciót és változások következtek be. A többség tehát úgy gondolja, hogy ezt a valamit az ember kitalálta, kiengedte a dzsinnt a palackból, és most az összes radikális zölddel próbáljuk visszagyömöszölni ezt a dzsinnt a palackba, és lemondunk az atomenergiáról. Ugyanakkor az atomenergia mindenütt körbevesz minket: használjuk az orvostudomány területén, a mezőgazdaságban, az autóiparban, a közlekedésbiztonsági rendszerekben és így tovább, sokféle területen. Nem is gondolunk rá, de Oroszországban forgattak egy filmet Atomenergetika a szupermarketben címmel azért, hogy bemutassák az embereknek, hogy ezzel élünk most már elég sok éve, és ha most hirtelen nemet mondunk erre, úgy döntenénk, hogy megszabadulunk az atomenergia által kínált lehetőségek tárházától, akkor újra a kőkorszakban fogjuk találni magunkat, a barlangban. Ez az első sztereotípia, az emberek azt gondolják, hogy az atomenergia technológiai kötődésű, pedig mint látjuk, természeti jelenség, magától értetődő és arra való, hogy okosan éljünk vele.

A másik sztereotípia, hogy az emberek úgy gondolják, az atomerőmű a légkörbe bocsát valamit. Ha van egy kémény, akkor abból valami felszáll, ha pedig mégsem, akkor ez szemmel nem látható, és akkor az ember elkezd félni tőle. Minden más típusú energiatermelési módtól eltérően, az atomenergia estében minden üzemanyag a reaktor belsejében marad, semmi sem kerül a légkörbe. Az emberek azt gondolják, hogy az atomerőmű még normál működés közben is kárt okoz a körülötte élőknek, így gondolja az emberek 50%-a. Ez teljes félreértés, és ezt szeretnénk eloszlatni azzal, hogy minél több információt adunk arról, hogy milyen elv szerint is működik egy atomerőmű.” – Szergej Novikov, a Roszatom állami konszern kommunikációs igazgatója.

 

Kapcsolódó cikkek:

Japán: újraindulhatnak a reaktorok?
Tanulságok nyomán megújulás
Japán nem mond le az atomenergiáról
ATOMEXPO 2013: fotók
ATOMEXPO 2013: videó beszámoló
ATOMEXPO 2013: Szergej Novikov – videó interjú


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére