Menu

Atomic Ivan – romantikus film az atomenergiáról

 

Egy egyedülálló kommunikációs projekt keretén belül támogatta a Roszatom az Atomic Ivan című, Magyarországon eddig ismeretlen, romantikus játékfilmet.

 

A projekt valóban egyedülálló, hiszen ez az első alkalom, amikor működő atomerőművek közelében forgattak filmet Oroszországban. Az Atomic Ivan egy fiatal ambíciózus tudós, Ványa (Ivan) életébe enged bepillantást, akinek családját a nukleáris energia és az elkötelezettség hálózza be. A kisvárosban, ahol minden élet az atomerőműhöz kapcsolódik Ványa (Snigirev Dobrygin) felmenői példáját követve dolgozni kezd az atomerőműben. És … ahogy az lenni szokott, megjelenik gyermekkori szerelme Tánya (Julie Gregory).

A rendező Vaszilij Barkhatov (ismert színházi rendező) és a forgatókönyvíró Maksim Kurochkin (világhírű drámaíró) filmje, a nukleáris kultúra téma keretében bemutatja az elkötelezettség, a stabilitás és a generációkon átívelő folytonosság atomi erővel feltörő érzését. Az orosz állami vállalat, a Roszatom támogatásával elkészült film belső jeleneteit a leningrádi, külső képei a kalinyini atomerőműnél forgatták. A Roszatom célja a támogatással az volt, hogy valódi képet “vetítsen” a modern fiatal tudósok támogatása, a nukleáris kultúra nemzedékeken átívelő megnyilvánulása, a nukleáris iparban munkát vállalók élete és a mindennapok között. Barkhatov az atomerőművek és a városi környezet egységét és szépségét is megmutatta a 35 mm-es filmben, de számítógépes grafika és színkorrekciók is segítettek a megvalósításban. Természetesen a legfontosabb cél az volt, hogy eloszlassák a félelmeket és előítéleteket az atomenergiával kapcsolatban és iróniával fűszerezett, romantikus emberi történettel meséljenek a békés atomról.

Az Atomic Ivan film, játékfilm kategóriában, elnyerte az első díjat a III. Nemzetközi Urán Filmfesztiválon, amit Rio de Janeiroban tartottak 2013. május 16-26. között. A fenti díjak mellett, azóta már újabb elismerésekkel (legjobb operatőr díja) gazdagodott film, a kritikusok véleménye szerint, egy gyönyörű, okos és romantikus komédia, melynek szürrealista stílusa Federico Fellini filmjeire emlékeztet.

 

  • atom_ivan01 atom_ivan01
  • atom_ivan02 atom_ivan02
  • atom_ivan03 atom_ivan03
  • atom_ivan04 atom_ivan04
  • atom_ivan05 atom_ivan05

 

Kapcsolódó cikkeink:

Atom Iván színre lép

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére