Menu

Atomosztály Kurcsatovban – a Roszatom fiatal tehetségei

Atomosztály Kurcsatovban – a Roszatom fiatal tehetségei - Roszatom Iskolája
A Roszatom Iskolája projekt célja, hogy országszerte magasan iskolázott szakembereket képezzen az atomenergetika területén, ezért már a középiskolákban lehetőséget teremt az atomfizika alaposabb elsajátítására.

 

Kurcsatov városának 3-as számú gimnáziumában a diákok immár büszkén mondhatják: atomosztályban tanulok. A Roszatom Állami Konszern és a Roszenergoatom kiemelt figyelmet fordít a szakemberképzésre és utánpótlásra, ezért az országban már tizenhét ilyen osztályt működtet. Mit jelent ez a gyakorlatban? A jól teljesítő, az országos fizikaversenyeken és diákolimpiákon kimagasló eredményeket elérő diákok iskolájának fizikatermét olyan magas színvonalú eszközökkel, berendezésekkel látják el, amelyek segítségével a diákok még jobban elmélyedhetnek az atomfizikában, olyan kísérleteket végezhetnek, amelyekről normál körülmények között álmodni sem mernének. Csak egy ilyen osztály berendezésének költsége eléri a majdnem egymillió rubelt, tehát hatalmas befektetésről van szó, ami ugyanakkor megtérül, hiszen a jövőbe fektetnek be.

Jelena Iljina, a kurcsatovi 3-as számú gimnázium fizikatanárának osztályában már eddig is kiemelt figyelmet fordítottak az atomfizikára, de az eszközök segítségével most még komolyabb, összetettebb és bonyolultabb munkára nyílik alkalom a diákok számára. A fizikaterem modern eszközeivel a gimnazisták olyan laboratóriumi kísérleteket végezhetnek, amelyek túlmutatnak az iskola megszokott programjain, segítségükkel saját projekteket hozhatnak létre.

Kurcsatov közismert atomerőművéről, ezért az atomosztályokban tanulók számára nyitva áll a lehetőség, hogy a szakirányú egyetem elvégzését követően visszatérjenek szülővárosukba és az atomerőműben dolgozhassanak. A gimnázium igazgatója, Vlagyimir Bobkov kiemeli, hogy az atomerőmű esetükben városformáló szerepet is betölt, hiszen a végzős egyetemisták számára munkalehetőséget tudnak biztosítani. Vjacseszláv Fegyukin, a helyi atomerőmű igazgatója is fontosnak tartja, hogy kineveljék a jövő szakembereit. „A szakemberkérdés megoldása nélkül nem fejlődhet az ország, éppen ezért ma megújítottuk azt a régi gyakorlatunkat, hogy a diákolimpiák díjazottjai számára lehetőség nyílik az ingyenes továbbtanulásra a szakirányú egyetemeken, például a Moszkvai Fizikai-Műszaki Intézet egyetemén (MFTI). Itt, ezekben az iskolában teremtjük meg a jövőt, az ország technikai fejlődésének ezek az iskolák adják az alapját.”

Amajak Manucsarjan az egyik díjazottja annak az országos versenynek, amelyet a Roszatom Iskolája projekt keretében szerveztek. Az új tanévben is vannak tervei, az atomosztály eszközei segítik ennek megvalósításában. „A tavalyi országos versenyen is részt vettem, a témám A radioaktivitás és az élet volt, tizenöten maradtunk versenyben, a második helyen végeztem. Az a tervem, hogy idén két projektet is készítek, ezek az eszközök ebben nagy segítséget jelentenek.”

Az atomenergetika iránti érdeklődés felkeltését sok egyéb program is segíti: a diákok atomerőművekbe látogathatnak, találkozókat szerveznek számukra fizikus atomkutatókkal, a Moszkvai Fizikai- Műszaki Intézet tanárainak előadásait hallgathatják meg. Az intézetben egyébként folyik azon tanárok felkészítése, akik a szakirányú osztályokban tanítanak majd. Emellett tervezik, hogy a kurcsatovi atomosztály szorosabban kapcsolódjon az intézet oktatóboratóriumához és a szakirányú egyetemi karok munkájához.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére