Menu

Az atomipari együttműködés nem lehet politikafüggő

Az atomipari együttműködés nem lehet politikafüggő
Oroszország kész felújítani az atomipari együttműködést az Egyesült Államokkal, amikor arra Washington is hajlandó lesz, persze szigorúan az egyenjogúság, a kölcsönös előnyök és a kölcsönös tisztelet alapján.

 

Ez áll egyebek közt abban a közleményben, amelyet a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern tett közzé. A cégcsoport hangoztatja, hogy a nukleáris energiastratégiai ágazat nagyon hosszú működési ciklusokkal üzemel és nem függhet a politikai konjunktúra pillanatnyi változásaitól.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a partneri programokat az orosz-amerikai elnöki bizottság keretein belül létrehozott atomenergetikai és atombiztonsági munkacsoport felügyelte. Ám, az amerikai külügyminisztérium tavaly márciusban az internetes honlapján megjelentetett közleményben adta hírül, hogy felfüggeszti az orosz megítélés szerint nagyon hatékony mechanizmusnak a tevékenységét. Két hónappal később pedig – ugyancsak washingtoni kezdeményezésre – leállították az USA nemzeti laboratóriumai és Oroszország atomiparának vállalatai közötti kooperáció munkatervének összeállítását, noha arra a 2013 szeptemberében Bécsben a nukleáris ágazaton belüli tudományos-műszaki együttműködésről aláírt kormányközi megállapodás teremtett lehetőséget.

A Roszatom felhívja a figyelmet arra, hogy Moszkva és Washington közös felelősséggel tartozik a nukleáris anyagok biztonságáért, megbízható őrzéséért és azért, hogy azok ne kerülhessenek terroristák kezére. Egyben azt is leszögezi, hogy Oroszország a saját területén fenntartások nélkül tiszteletben tartja a nemzetközi atom- és sugárbiztonsági szabályokat, normákat, a nukleáris berendezések, anyagok őrzésére vonatkozó előírásokat, amelyhez a kormány minden közigazgatási és pénzügyi feltételt biztosít.

Oroszország a maga részéről 14 államból szállította el a kísérleti reaktorokban használt – friss és már kimerült –, magasan dúsított fűtőanyagot, megakadályozva ezzel, hogy az illetéktelen kezekbe kerüljön, beleértve az esetleges terrorfenyegetést is. 2002 óta összesen 2136 kilogramm magasan dúsított nukleáris üzemanyag került vissza Oroszországba, annyi amennyi 85 atomrobbanófej előállításához lett volna elegendő. A program folytatódik: a tervek szerint Üzbegisztánból, Kazahsztánból és Lengyelországból is visszaveszik a nagy dúsítású fűtőanyagokat.

Moszkva abban is élen járt, hogy 500 tonna magasan dúsított uránt szegényített a polgári atomerőművekben használható szintre. Ez a mennyiség húszezer atomtöltet előállítására teremtett volna lehetőséget, vagyis a programnak köszönhetően jelentősen csökkentek a fegyveruránkészletek a világban. Az Egyesült Államok viszont még nem tett ehhez fogható lépést – áll a Roszatom közleményében.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére