Menu

A helyére került az első reaktortartály Osztrovecben

A helyére került az első reaktortartály Osztrovecben
A helyére emelték az épülő Belorusz Atomerőmű első blokkjának reaktortartályát.

 

A behelyezési műveletet két szakaszban hajtották végre: a szükséges ellenőrzés után előbb egy síneken haladó szállító platformon a reaktorcsarnokba vitték a 11 méter magas, 4 és fél méter széles és több mint 330 tonnás szerkezetet, majd egy daru segítségével függőleges helyzetbe állították, és beemelték a reaktoraknába.
A műveletet „egy ékszerész pontosságával” kellett végrehajtani – magyarázta Vitalij Medgyakov, aki a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó, atomerőmű-tervezéssel és -építéssel foglalkozó holding, az ASE alelnökeként felel az Osztrovec közelében zajló beruházásért. Mint elmagyarázta, a hatalmas méretű reaktortartály egy speciálisan kialakított, kör alakú alapra került, és – mivel erre hárul a teljes terhelés – a két konstrukció függőleges tengelye közötti eltérés nem lehet nagyobb egy milliméternél.

A reaktortartály behelyezése az egyik legfontosabb esemény egy blokk építésében – hangoztatta az ASE holding egy másik alelnöke, Szergej Oloncev. Ezután kezdődhet ugyanis a reaktor főkeringtető csővezetékrendszerének a kialakítása.

A Belarusz nyugati részén, Osztrovec mellett épülő atomerőműben két, egyenként 1200 MW teljesítményű blokk üzemel majd. Ehhez a blokkhoz hasonló kezdte meg a kereskedelmi üzemét idén február 27-én a Novovoronyezsi Atomerőműben, valamint a Paks II-projekt keretében is ehhez hasonlóak fognak megépülni. Ilyet kínál a paksi bővítéshez Magyarországnak is a Roszatom. A blokk a 3+ nemzedékhez tartozik, és minden a 2011. márciusi fukusimai atomerőművi baleset után született legszigorúbb nemzetközi biztonsági elvnek és követelménynek is megfelel. Alekszej Lihacsov újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: az orosz atomkonszern mindent megtesz annak érdekében, hogy a Belorusz Atomerőmű első blokkját 2019 végéig átadják.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére