Menu

Az energiatermelés mellett az édesvízre fókuszál a Roszatom

 Az energiatermelés mellett az édesvízre fókuszál a Roszatom 
Megtartotta első ülését Moszkvában a Rusatom Overseas szakértői tanácsa, amely a jövőben ajánlásokat tesz és konkrét javaslatokat is kidolgoz az édesvíz-előállításnak a megrendelő országra szabott optimális technológiájára vonatkozóan.

 

A tanácsadó testületben a világ vezető szakemberei kaptak helyet, köztük a Kurcsatov Intézet Tudományos Kutatóközpontjának elnöke, Jevgenyij Velihov akadémikus. A vízellátás és az édesvíz-előállítás jelentőségét hangsúlyozva Velihov akadémikus rámutatott: globálisan az energiaellátás mellett az ivóvízellátás jelenti számos országnak a legnagyobb kihívást. Jelenleg mintegy kétmilliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez, ám ez a szám tovább nőhet az elkövetkező évtizedekben az érintett területeken gyorsan gyarapodó népesség miatt, és így az egyik legsürgetőbb kérdéssé válik. Oroszország óriási tapasztalattal és kiforrott technológiával rendelkezik az atomenergia felhasználásával történő édesvíz-előállításával kapcsolatban, ennek külföldi hasznosítása a Roszatom egyik stratégiai irányvonala. Dzsombart Alijev, a Rusatom Overseas vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az új szakértői testület képes testre szabott, optimális megoldásokat ajánlani a külföldi megrendelőknek, prognosztizálhatóvá téve a költségeket. A Rusatom Overseas nemcsak a technológiát adja, de kész felépíteni és üzemeltetni is az édesvizet előállító atomerőművi létesítményeket és a finanszírozásban is segít.

Az édesvíz hiánya különösen égető probléma Afrikában, Dél-Kelet Ázsiában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában. Az ENSZ  a fenntartható fejlődés egyik fő kérdéseként fogalmazta meg az ezredfordulón a tiszta ivóvíz biztosítását. A Roszatom ennek a kérdésnek a megoldásában tud segíteni azzal, hogy rendelkezik a szükséges technológiával: a többlépcsős lepárlási eljárás (Multiple Effect Distillation – MED) a tengervízből a természeti folyamatot leképezve állítja elő, jelentős energiaráfordítással, az édesvizet. Ilyen egyedülálló berendezés működik a Kaszpi-tenger partján, a kazahsztáni Aktau (a korábbi Sevcsenko) városában. A BN-350-es gyorsneutronos atomreaktorral működő lepárló napi 120 ezer köbméter édesvizet termel.

Közel-Kelet az egyik olyan területe a Földnek, ahol a gyorsan növekvő lakosság miatt az energiatermelés mellett előtérbe kerülhet az atomalapú édesvíz-előállítás. Szaúd-Arábia, a világ vezető kőolaj-kitermelője például 2030-ig 16 atomreaktort készül építeni és a jó áron eladható szénhidrogének helyett részben az atomenergiára áttérve igyekszik megoldani növekvő energia- és édevíz-szükségletének kielégítését.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére