Menu

Az Északi-sarkra ért az olimpiai láng

olimpiai láng
Meghódította az olimpiai láng az Északi-sarkot. A történelem során először – a világ legnagyobb atommeghajtású jégtörője, a 50 let pobedi (A győzelem 50 éve) nevű hajó fedélzetén – jutott el a fáklya a Föld legészakibb pontjára.

 

A staféta technikai partnereként a Roszatom Atomenergetikai Állami Vállalatcsoport az expedíció rendelkezésre bocsátotta a világ legnagyobb teljesítményű jégtörőhajóját. A 160 méter hosszú és 30 méter széles hajó a Roszatom nukleáris jégtörőflottájának legmodernebb egysége, amely a két beépített atomreaktor által termelt energiának köszönhetően korlátlan hatósugárral rendelkezik. A turbó-elektromos hajtóművek 75 ezer lóerős teljesítménye 2,8 méter vastagságú jégréteg áttörését teszi lehetővé, az automatizált digitális irányítórendszerrel rendelkező hajó maximális sebessége 21 csomó (40 km) óránként. A fedélzeten 140 fős legénység teljesít szolgálatot, és 128 utast lehet elhelyezni.

Az út során az olimpiai lángot egy különleges lámpásban helyezték el. Amikor a jégtörő elérte a Föld legészakibb pontját, a stafétaváltás megtörtént a fedélzeten és jégtáblán is, majd pontosan a földrajzi sarkponton gyújtották meg ünnepélyesen a 2014-es Szocsi olimpia serlegét. Ez a rendhagyó vállalkozás az olimpiai váltófutások legösszetettebb és legnagyobb kihívást jelentő része, amely egyben az ökológia fontosságára is felhívja a figyelmet. A 2014-es Szocsi olimpiai láng útja az eddigi leghosszabb staféta az olimpiai játékok történetében. Több mint 14 ezren fáklyavivő vesz részt a váltófutásban, amely 2900 településen halad át az ország 83 régiójában.

A különleges expedíciót, amely egyben a 2014-es szocsi téli olimpiai stafétájának egyik szakasza is, Artur Csilingarov akadémikus, sarkkutató vezette, aki elmondta: „Az emberiség történetében ez az első eset, hogy az olimpiai láng elérte a világ végének is nevezett helyet. Itt futnak össze egyetlen pontba a hosszúsági és szélességi körök, illetve az időzónák, így ezen a ponton magának az időnek a fogalma értelmét veszíti. Ezért is gondolom jelképesnek az aktust, hogy az olimpiai lángot elhoztuk az időtlenség pontjába, hiszen az olimpiai értékek sem változtak a korokkal.”

A célhoz közeledve orosz, kanadai, amerikai, finn, norvég, izlandi, svéd és dán fáklyavivők egymást váltva vitték a lángot a földrajzi sarkponthoz, ahol ünnepélyesen meggyújtották a 2014-es szocsi olimpia kandeláberét. A jégtörő a tervek szerint október 30-án tér vissza Murmanszkba.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére