Menu

Tavaly is biztonságosan üzemeltek az orosz atomerőművek

Tavaly is biztonságosan üzemeltek az orosz atomerőművek
Nem volt sem vészhelyzet, sem sugárveszélyes incidens, sem pedig nukleáris vagy radioaktív anyag elvesztésével járó esemény tavaly egyetlen oroszországi atomerőműben sem.

 

Az ezeket a létesítményeket üzemeltető társaság, a Roszatom állami atomenergetikai konszernhez tartozó Roszenergoatom éves jelentéstervezete szerint a reaktorok környékén a háttérsugárzás megfelel az oroszországi területekre jellemző természetes értékeknek, és az orosz atomerőművek személyzetének sugárterhelése sem lépte túl a megengedett szintet – ez áll egyebek közt a dokumentumban.

2016-ban – csakúgy, mint az utóbbi években – nem volt egyetlen olyan esemény sem az oroszországi atomerőművekben, amely kettes vagy annál magasabb minősítést kapott volna a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán (INES). Ezen a legsúlyosabb baleseteket a 7. fokozattal jelölik, míg a nullás és az 1-es szint rendellenességet, vagyis olyan eseményt jelöl, amely sem a létesítmény dolgozóit, sem a környék lakosságát, sem a természetet nem veszélyezteti.

Az üzemelő orosz atomerőművek biztonsági vizsgálatainak eredménye, a kiegészítő intézkedések végrehajtásának ellenőrzése alapján arra lehet következtetni, hogy a konszern atomerőműveiben kielégítő a biztonság szintje, amely „megfelel mind az oroszországi atomenergetikai normáknak és szabályoknak, mind a nemzetközi követelményeknek és szabványoknak” – állapítja meg a jelentéstervezet.

Oroszországban jelenleg 10 atomerőműben összesen 35 blokk üzemel.

Az orosz atomerőművek összteljesítménye közel nettó 26,1 GW. Az általuk termelt villamos energia biztosítja Oroszország áramfogyasztásának több mint 18 százalékát.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére