Menu

Búcsú a szovjet tengeralattjáróktól

 Búcsú a szovjet tengeralattjáróktól

A befejezéséhez közeledik az orosz hadrendből kivont szovjet atommeghajtású tengeralattjárók bontása Oroszországban, miután megkezdődött és az év végéig le is zárul az utolsó ilyen hajó, az Antyej osztályba tartozó Krasznodar szétszerelése.

 

A munkálatokat végző társaság, a Murmanszk közelében működő Nyerpa szóvivője a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy búcsút vesznek a tengeralattjáróktól és már hozzáláttak a kiégett fűtőelemek eltávolításához. A Roszatom adatai szerint az 1980-as évek vége óta 199 darab atom-tengeralattjárót „nyugdíjaztak”. Közülük 120 darab Oroszország északnyugati, 79 darab pedig a távol-keleti térségében állomásozott. A tervek szerint 2014-re befejezik az utolsó szovjet nukleáris tengeralattjáró kiselejtezését az orosz haditengerészet listájáról. A nukleáris tengeralattjárók leszerelését és ártalmatlanítását három hajógyár végzi Oroszországban: a Zvezdocska, a Nyerpa és a Zvezda.

A nukleáris energia különösen alkalmas olyan hajók meghajtására, amelyeknek hosszú időt kell tengeren tölteniük tankolás nélkül, vagy az erős meghajtást igénylő tengeralattjárók esetén. Mintegy 140 hajót hajt több mint 180 kisebb atomreaktor, melyeknek már több mint 12000 tengeren töltött évük halmozódott fel. A legtöbbjük tengeralattjáró, de a jégtörő hajóktól a repülőgép-hordozókig terjed a skála.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Cél a polgári alkalmazás
Szükség van kis atomreaktorokra
LK-60 típusú atomjégtörő tervei
Bővül a jégtörő flotta


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére