Menu

Duplázott az Afrikantov társaság

Duplázott az Afrikantov társaság
Megduplázta az atomreaktorok építéséből és a nukleáris erőműveknek szánt más berendezések gyártásából származó bevételeit tavaly a Roszatom állami atomenergetikai konszernhez tartozó Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda.

 

A Nyizsnyij Novgorod-i székhelyű társaság 2014-ben több mint 5,8 milliárd rubelt (mintegy 25 és fél milliárd forintot) forgalmazott az ilyen megrendelésekből, míg a már üzembe helyezett atomerőművek karbantartásából, működőképességük fenntartását szolgáló munkákból 2,3 milliárdot szerzett, ami csaknem két és félszerese az egy évvel korábbi eredménynek.

A cég teljes tavalyi bevétele megközelítette a 12,4 milliárd rubelt, ami közel félmilliárdos gyarapodást jelent 2013-hoz képest, a tiszta nyereség azonban ennél jóval nagyobb arányban, 62 százalékkal nőtt, és 854 millió rubelt tett ki. Ez utóbbi eredmény elsősorban annak köszönhető, hogy a vállalatnál komplex hatékonyságjavító programot léptettek életbe. „Összességében ki kell jelentenünk, hogy a második félévben megerősödő negatív makrogazdasági hatások ellenére a vállalat sikerrel elérte a célul kitűzött üzleti mutatókat” – állapította meg elégedetten Dmitrij Alekszandrov pénzügyi és gazdasági igazgatóhelyettes.

Az Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda 1945-ben jött létre az akkor még Gorkijnak nevezett városban, Nyizsnyij Novgorodban a Gorkiji Gépipari Üzem utódaként. Jelenleg a Roszatom gépgyártó vállalatcsoportjához, az Atomenergomashoz tartozik. A nukleáris gépipar jelentős tudományos és termelő központja, amelynek sokoldalú tervező kollektívája, saját kutató-, kísérleti és termelőbázisa is van. Mindez képessé teszi arra, hogy a különböző atomreaktorok előállításának teljes munkafolyamatát elvégezze. Az Afrikantov társaság nevéhez egyebek között olyan konstrukciók fűződnek, mint a Belojarszki Atomerőműben már működő BN-600 és most épülő BN-800 típusú gyorsneutronos reaktorok vagy az új atommeghajtású jégtörőkbe szánt reaktor, a RITM-200.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére