Menu

Keresik az együttműködés lehetőségét a Roszatommal

Együttműködés lehetősége a Roszatommal
Mintegy negyven ország érdekelt abban, hogy együttműködjön a Roszatommal atomerőművek, nukleáris kutatóközpontok és különböző teljesítményű reaktorok építésében – jelentette ki az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.

 

Alekszej Lihacsov a cégcsoport beszállítóinak tartott, AtomEx 2017 című moszkvai fórumon beszélt erről. „Csak szerződéssel közvetlenül megerősített megrendelés 34 blokk külföldi építésére van. Ez 12 országot jelent” – mondta, és hozzátette: még nagyjából ennyi állammal és ennyi blokkról folynak megbeszélések, „nem beszélve a kisebb teljesítményű létesítményekről, a nukleáris tudományos és technológiai központokról vagy a kísérleti reaktorokról.”

Emlékeztetett arra, hogy a Roszatom az atomenergia-termelés teljes ciklusában, minden fázisában megfelelő kompetenciával rendelkezik. Ennek ellenére különböző részterületeken több társaság is versenyez vele, méghozzá többnyire magántulajdonú cégek, amelyek gyakran rugalmasabbak, mozgékonyabbak nála.

A konkurencia tehát egyre élesebb az atomágazatban is – állapította meg Lihacsov,

aki elmondta: ezért az orosz atomóriáson belül zajló szerkezeti reformok során egyebek között felülvizsgálják a belső kommunikációt, hogy így csökkentsék a vállalaton belüli irányítási szinteket, és javítani akarják a beszerzési tevékenység minőségét, az ezzel foglalkozó munkatársak hozzáértését is.

A Roszatom, amelynek tíz évre szóló külföldi megrendelésállománya meghaladja 133 milliárd dollárt, a nemzetközi piacokon komplex szolgáltatáscsomagot kínál. Ebben nemcsak az atomerőmű tervezése és építése, hanem, sok egyéb mellett, a nukleáris ágazat jogi hátterének és szellemi infrastruktúrájának kialakítása is szerepel.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére