Menu

Együttműködik a Roszatom, a Rolls-Royce és a Fortum

Együttműködik a Roszatom, a Rolls-Royce és a FortumEgyüttműködik a Roszatom, a Rolls-Royce és a Fortum
Szeptember 5-én Moszkvában a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, Szergej Kirijenko és Michael Fallon brit energetikai és klímaváltozásért felelős miniszter aláírta az atom békés felhasználását célzó gazdasági együttműködésről szóló szerződést.

 

Ugyanezen a napon a Roszatom együttműködési szerződést kötött a Rolls-Royce és a Fortum céggel. A Rolls-Royce-szal és a Fortummal kötött szerződés értelmében lehetővé válik, hogy az orosz és a brit cégek közösen tanulmányozzák a Nagy-Britanniába tervezett nyomottvizes reaktorú atomerőművek építésének lehetőségeit. Első lépésként a projekt előzetes értékelését végzik el (Generic Design Assessment), majd elindítják az építési helyszín engedélyeztetési eljárását, hiszen ezek az első lépések szükségesek ahhoz, hogy új atomerőművek épülhessenek a szigetországban.

A felek Nagy-Britannia energetikai piacában nagy lehetőséget látnak, hiszen a most meglévő atomerőművek nagyobb részét a közeljövőben le fogják szerelni, ugyanakkor a britek célul tűzték ki a széndioxid-kibocsátás csökkentését, és ezt új atomerőművek építésével szeretnék megoldani. Az együttműködés hasznára válik a Rolls-Royce mérnöki szaktudása a gépgyártás terén, tapasztalata a brit engedélyeztetési eljárás tekintetében és a cég jelentős beszállítói köre.

A Fortum a finnországi nyomottvizes reaktorú atomerőművek építésében, működtetésében és karbantartásában szerzett tapasztalatait kamatoztathatja az együttműködés során, ugyanakkor a projekt dokumentációjának elkészítésében is fontos szerep jut a vállalat szakembereinek.

A nyomottvizes reaktor a legkorszerűbb 3+ generációhoz tartozik. A projekt aktív és passzív biztonsági rendszerekkel bír, az áramállatás kiesése és hűtőközeg hiányában is védi a reaktort. Jelenleg, egyebek között, Örményországban, Bulgáriában, Magyarországon, Indiában, Iránban, Kínában, Szlovákiában, Finnországban, Csehországban, Ukrajnában és Oroszországban működnek nyomottvizes reaktorokkal felszerelt atomerőművek.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére