Menu

Elkezdődött az orosz Rosztov-4 atomerőmű konténment fedelének behelyezése

Elkezdődött az orosz Rosztov-4 atomerőmű konténment fedelének behelyezése
Elkezdődött az oroszországi Rosztov-4 blokk konténment épület fedelének behelyezése – nyilatkozta a Roszatom Állami Atomenergetikai Vállalatcsoport képviselője.

 

A Vállalatcsoport bejelentése szerint a 104 tonnás, több mint 40 méter átmérőjű alsó darab már ezév október 12-én a helyére került, ezért megkezdődhetett a kupola felső részének a betonozása.

A 160 tonnás felső rész jelenleg ugyan még szerelés alatt áll, azonban ha ez a helyére kerül, akkor a konténment épület teljesen elkészül. A szereléssel egy időben elkezdődött a 45 méter hosszú és 75 tonnás polár daru építése is. Az építés és a beüzemelés után pedig elkezdődhet a főberendezések és a csővezetékek beemelése és beszerelése.

Mint arról már korábbi cikkeinkben olvashattak, a Rosztov-3 és a Rosztov-4 reaktorok VVER-1000 típusúak és az új, 3. blokk építése 2009-ben, a 4. blokk építése pedig 2010-ben kezdődött el. A Rosztov-3 blokkot pedig már idén decemberben hálózatra is fogják kapcsolni, hiszen pár nappal ezelőtt sikeresen befejeződött a blokk meleg próbaüzeme is.

A rosztovi telephelyen jelenleg már két VVER-1000 típusú blokk üzemel, összesen 2038 MW beépített teljesítménnyel. A két blokk jelenleg is 92 százalékos teljesítmény-kihasználási tényezővel termeli a villamos energiát.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére