Menu

Passzív hűtés az újabb novovoronyezsi blokkon

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének 2. számú blokkjába megkezdődött a passzív hűtés hőcserélő rendszerének beépítése.
A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének 2. számú blokkjába megkezdődött a passzív hűtés hőcserélő rendszerének beépítése. Eddig kettőt helyeztek el 37,5 méteres magasságban a nyolc ilyen elemből.

 

Miután befejeződik ez a munka, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó, atomerőművek tervezésével és építésével foglalkozó holding, az ASE szakemberei a légelvezetők kialakításához látnak hozzá, mégpedig a 47,6 és 64,9 méteres magasság között.

A világ első 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkját a novovoronyezsi 6. blokkot (II. kiépítés – 1. sz. blokk) tavaly augusztus 5-én csatlakozott első alkalommal a villamosenergia-hálózatra és idén február 27-én megkezdte a kereskedelmi üzemét is. Hasonló blokkok fognak megépülni a Paks II beruházás esetében is.

Ez a típus optimális kombinációban tartalmazza az aktív és az alapvető fizikai törvényszerűségeken alapuló passzív biztonságvédelmi rendszereket is. A passzív rendszerek villamosenergia-betáplálás és emberi beavatkozás nélkül is képesek kezelni egy üzemzavari helyzetet, illetve 72 órán keresztül ellátni a blokk hűtését. A reaktorakna aljában, a reaktor alatt egy nagyon speciális tartály, az úgynevezett olvadékcsapda helyezkedik el, amelynek alapvető feladata, hogy egy esetleges zónaolvadás esetén képes legyen kezelni annak a következményeit, megakadályozni azt, hogy az olvadék az alaplemez betonjával kölcsönhatásba lépjen. A hőt az olvadékcsapda körüli hűtővíz szállítja el.

A passzív hűtés a levegő természetes cirkulációjával még abban az esetben is képes elvezetni a maradék hőt a reaktorból, ha leáll az atomerőmű áramellátása.

Ennek a biztonságvédelmi rendszernek a legfontosabb eleme a hőcserélő. A hűtőközegként szolgáló levegő, ahogy bekerül a rendszerbe, felmelegszik, a légelvezetőkön keresztül felemelkedik a kupola tetején lévő kivezető nyíláshoz, és azon keresztül visszakerül az atmoszférába. Minden hőcserélő elem egy hatalmas, 64 tonna súlyú fémszerkezet.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére