Menu

Erősít Afrikában a Roszatom

Szergej Kirijenko - Roszatom

Oroszország már nemcsak atomerőművek építésében, hanem a nyersanyag-kitermeléstől a kutatóreaktorok létesítésén át a saját berendezések tervezéséig és gyártásáig, sőt a teljes nukleáris ipar kialakításában kész segíteni a Dél-Afrikai Köztársaságnak.

 

A fentieket Vlagyimir Putyin államfő közölte Durban városában, miután a feltörekvő országok – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – alkotta BRICS csoport csúcstalálkozóján dél-afrikai kollégájával, Jacob Zuma miniszterelnökkel találkozott. Az orosz politikus és államfő azt is hozzátette, hogy Moszkva hitellel és szakemberképzéssel is hajlandó elősegíteni a tervezett együttműködést a hatékonyság érdekében.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, Szergej Kirijenko pedig tényleges konkrétumokról is beszélt. Az általa kifejtettek szerint szerint a két ország – többek között közös marketinggel, értékesítéssel és gyártással – is együttműködik a radioaktív orvosi izotópok, mindenekelőtt a molibdén-99 piacán, ez utóbbinak ugyanis Dél-Afrika a világ egyik legnagyobb szállítója. A jelentős atomenergetikai fejlesztési program megvalósításán dolgozó Dél-Afrikát a Roszatom olyan bázisnak tekinti, amelyre alapozva kiterjesztheti működését az afrikai kontinensre, ahol más országok – például Nigéria, Kenya és Egyiptom – is fontolgatják a nukleáris energia meghonosítását.

 

További kapcsolódó cikkeink:

Orosz ígéret Dél-Afrikának
Orosz segítség a szakemberképzésben
Afrika is atomerőművel képzeli a jövőt
Nukleáris erőmű kell Kenyának is
Ghána is számít a Roszatom segítségére


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére